Cottarelli, Türkiye’nin, IMF’ye borcunun son taksitini ödediği 14 Mayıs 2013 gününün 4. yıl dönümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin ekonomik kriz yaşadığı 1999-2001 döneminde IMF’nin Türkiye Masası Şefi olarak görev yapan ve bu özel süreçteki göreviyle akıllarda kalan Cottarelli, ülke ekonomisindeki dönüşümü ‘muazzam bir ilerleme’ olarak değerlendirdi.
Cottarelli, görev yaptığı yıllarda Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, ”O zamanlar Türkiye’nin çok ciddi ekonomik sorunları vardı. Bunlardan biri kuşkusuz yüksek enflasyondu. Enflasyon yüzde 100’ün üzerindeydi, faiz oranları ise yüzde 120-130’lara yakındı” diye konuştu. O dönemde bankacılık sisteminin de çok kırılgan bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Cotarelli, ”Türkiye bu sorunlar nedeniyle zaman zaman meydana gelen spekülatif saldırılara maruz kalıyordu. Bu da çözülmesi gereken zor bir problemdi” ifadesini kullandı.
BÜYÜK İLERLEME GÖSTERDİ
Türk ekonomisinin, tüm bu sorunlara rağmen son 15 yılda büyük ilerleme gösterdiğini vurgulayan Cottarelli, şöyle devam etti: ”Enflasyon çok düştü. Artık kesinlikle yüzde 100’lerin üstünde süper yüksek enflasyondan bahsetmiyoruz. Şu an yüksek diye nitelendirdiğimiz enflasyon eskiye oranla çok düşük. Mali hesaplar çok daha güçlü ve kamu borcunun gayrisafi hasılaya oranı daha düşük ve daha istikrarlı. Büyüme de özellikle son 10 yılda çok güçlüydü, buna hiç şüphe yok. Türkiye, 15 yıl öncesine göre ekonomisinin güçlenmesi açısından kesinlikle muazzam ilerleme kaydetti.”