Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sanıklardan birinin iddianamedeki, “Madendeki suyu tadarak kontrol ettik” şeklindeki ifadesi okunduğu sırada, bir madenci eşi, “Su ağızla tadarak kontrol mü edilirmiş? Hiç aklınız fikriniz yok mu?” diyerek tepki gösterdi.
Daha sonra madenci yakınlarının sanıklara yönelik sözlü tepkileri devam etti. Bu sırada sanıklara su şişesi fırlatıldı. Bazı madenci yakınları, tutuksuz yargılanan Ahmet Dağdeviren’e bastonla vurarak, yumruk attı.
Güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen madenci yakınları sakinleştirilemedi. Mahkeme Başkanı, bu şekilde yargılamaya devam edilemeyeceğini belirterek, duruşmaya 15 dakika ara verdiğini duyurdu.
Ailelerin tepkileri, salon dışında da devam etti. Baygınlık geçiren bir madenci yakınına sağlık ekipleri müdahale etti.
“Salona baston alınmasın”
Duruşmaya verilen arada sanıklara tepki gösteren madenci yakınları sakinleştirildi. Avukatlar ve güvenlik güçleri, ailelerle görüşerek, sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu. Madenci yakınlarının yatıştırılmasının taraflar tekrar duruşma salonuna alındı.
Mahkeme Başkanı Mustafa Başarı, fiziki saldırıda bulunanların duruşma dışında tutulmasını istedi. Saldırıda bulunanlar hakkında adli tahkikat başlatılması talimatını veren Başarı, güvenlik güçlerinden de salona baston alınmamasını istedi.
Bazı müşteki avukatları, salondaki sanıkların gülmesi üzerine ailelerin tepki gösterdiğini öne sürerek, müvekkillerinin salon dışına alınmaması talebinde bulundu. Tarafların avukatları arasında da kısa süreli tartışma yaşandı.
Mahkeme Başkanı Başarı, “Bu seferlik salonda kalabilirler. İkinci olayda kesinlikle tolerans gösterilmeyecek. Burada tahkikat yapılacak. Devam ederlerse ikinci tahkikat yapılacak. Yapacak bir şey yok. Acınızı anlıyoruz ama soruşturma başlatılacak” diye konuştu.
İddianame okunuyor
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davanın duruşması verilen aranın ardından iddianamenin okunmasıyla sürüyor.
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada öğleden önce 168 sayfalık iddianamenin 47 sayfalık bölümü okundu. Öğleden sonra iddianamenin tamamı okunduktan sonra sanık ifadelerinin alınmasına geçilecek.
Sükunete davet
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında geçen yıl 28 Ekim’de 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 3’ü tutuklu 16 sanığın yargılanmasına iddianamenin okunmasıyla başlandı.
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin duruşma salonuna gelmesiyle madenci yakınları, tutuklu sanıklar Saffet Uyar, Abdullah Özbey ve Ali Kurt’a tepkilerini artırdı.
Bazı madenci yakınlarının sanıklara tepki göstermesi üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Başarı, ailelerin acısını anladığını ancak sanıkların yargılanmaları gerektiğini belirterek, madenci yakınlarını sükunete davet etti.
İddianamede evlatlarının ismini duyan madenci yakınları ağladı
Mahkeme heyeti, avukatların, iddianameyi bildikleri, yargılamanın daha hızlı yapılabilmesi için özetinin okunması ya da okunmuş sayılması talebini kabul etmedi.
İddianamenin okunmasıyla 3’ü tutuklu 16 sanığın yargılandığı dava başladı. Bazı madenci yakınları, okunanları duyamadıklarından yakındı. Bunun üzerine iddianame, mikrofonla okunmaya başlandı.
İddianame okunurken evlatlarının isimlerini duyan bazı madenci yakınları gözyaşlarını tutamadı.
62 müştekinin katıldığı davada, 3’ü tutuklu 16 sanık bulunuyor.
Maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanları Engin Yetim ve Cemal Demircioğlu, bir süre ocakta çalışan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçiler Öjen Ünlü ve Ahmet Dağdeviren, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasıyla yargılanacak.
Teknik nezaretçi Ali Kurt, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” ve “özel belgede sahtecilik”, ocakta çalışan Naci Özsoy, “özel belgede sahtecilik”, puantör Mustafa Ayan, “bildirim yükümlülüğünün ihlali”nden hakim karşısına çıkacak.
Ermenek’teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014’te su baskınının ardından mahsur kalan 18 işçinin cesetlerine faciadan 38 gün sonra ulaşılmıştı.
“Katiller, çocuklarımıza nasıl kıydınız?”
Öte yandan mahkeme salonunda taraflar yerini alırken tutuklu sanıkların salona alındığı sırada madenci yakınları, “oğlum nerede?”, “katiller çocuklarımıza nasıl kıydınız?” diyerek tepki gösterdi. Bazı kadınların ellerindeki çantaları, sanıklara attığı görüldü.
Bunun üzerine jandarma ekipleri ile avukatlar, madenci yakınlarını sakinleştirmeye çalıştı. Bu sırada bir müşteki baygınlık geçirince Adliyeye sağlık ekipleri çağrıldı.
Kazada oğulları Ali ve Kerim’i kaybeden Şükrü Haznedar, “Katiller” diyerek sanıkların üzerine yürüyünce salondan çıkarıldı. Olayların büyümesi üzerine sanıklar da duruşma salonundan çıkarıldı.
Avukatlar ve jandarma ekiplerinin çabalarıyla madenci yakınlarının yatıştırılması üzerine, sanıklar tekrar salona alındı.