Erkekler için büyük tehlike!

Evde yaygın kullanılan böcek öldürücülerin, erkek çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riskini 3 kat artırabildiği belirlendi.

Erkekler için büyük tehlike!

ABD’deki Cincinnati Çocuk Hastanesi’nde çalışan bir grup bilim adamı, piretroit bileşiği içeren böcek öldürücülerin kullanımı ve DEHB arasında bağlantı olduğu sonucuna vardı. Bilim adamları, 8-15 yaşındaki 687 çocuğun sağlık verilerini inceledi. Rastgele seçilen katılımcılardan idrar örneği alan bilim adamları, idrarında piretroit bulunan erkek çocuklarda DEHB’nin 3 kat fazla görüldüğünü belirtti.

Kız çocukları erkekler kadar etkilenmiyor

Kız çocukların ise bu bileşikten erkekler kadar etkilenmediği tespit edildi. Araştırmanın sonuçları “Environmental Health” dergisinde yayımlandı.

ABD’de, fosforik asit türevi olan organofosfat bileşiği içeren 2 böcek öldürücünün evde kullanılmasının sağlığa olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasından sonra 2000’de yasaklanmıştı. Piretroit içeren böcek öldürücüler, organofosfatlara göre daha güvenli olduğu düşüncesiyle kullanılmaya devam ediyor.

DEHB, genel nüfusun yüzde 2’sinde ve çocukların yüzde 3-5’inde görülen nörobiyolojik bir durum. Yapılan araştırmalara göre, erkek çocuklarda kızlara göre 3 kat daha fazla rastlanıyor. DEHB, yerinde duramama, dikkatini toplayamama, dikkati sürdürmede zorlanma, kendini kontrol etmede başarısızlık, yapılan işi tamamlayamama, plan ve program yapmada başarısızlık, çevreye karşı duyarsızlık ve ilgisizlik, enerjik bir yapıya sahip olma, kendi istekleri doğrultusunda davranma, konuşkanlık ve sabırsızlık gibi özelliklerle tanımlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X