DİLEK ATLI
Günışığı Kitaplığı kurucu ortaklarından Mine Soysal, çocuk kitaplarıyla tanınan bir yazar. Bugüne dek birçok kitabın editörlüğünü de üstlenen Soysal’ın bir gençlik romanı “Uzakta” geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Soysal, ON8 Yayınları’ndan çıkan son kitabı Uzakta”yla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Eşit olmayacaklar sanılan iki gencin hikayesinin anlatıldığı “Uzakta” romanınızla genç okuyucular nasıl bir serüvene çıkacaklar?
Uzakta, günümüzde Türkiye’de, eşitliğin tamamen bozulduğu bir ortamda büyüyen ve gençliklerini yaşamaya çalışan, aslında doğa karşısında eşit olsalar da hayat yarışında eşit olmayan iki gencin başarma çırpınışlarını konu alıyor.
YÜREKLENDİRİCİ ROMAN…
Bu bakımdan gençleri yüreklendiren bir roman diyebilir miyiz?
Tabii ki. Özellikle Erdo’nun öyküsü benim için çok değerli, önemli. Romandaki Erdo karakteri, büyük yokluklar ve gerçekten olanıksızlıklarla liseyi bitirmiş ama üniversiteyi kazanmak için çabalıyor. Öğretmen olmak isteyen ama bir kasaba lisesinden mezun olduğu için şansı çok düşük olan Erdo’ya matematik öğretmeni yol gösterir. Bir yıl boyunca çalışır ve dershane parası biriktirir. 19 yaşında büyük cesaret gösterip tek başına İstanbul’a gelir ve bu insanı yutan metropolde hayalleri, hedefleri için mücadele verir. Yürekli ama duygusal bir çocuktur Erdo. Erdo gibi birçok genç var bugün Türkiye’de. Anadolu’da çok gezmiş biri olarak bunu söyleyebilirim.
Romanda ayrıntılı anlatımlar yer alıyor. Bir gençlik romanı olduğu için mi böyle?
Her roman kahramanı kendi öyküsüyle edebiyat metninde yer alır. O öyküyü karakterin sadece şimdiki zamanıyla anlatmak mümkün değil. O öyküyü yaratan geçmiş var, nedenler var. tüm bunları sepete doldura doldura anlatmayı seviyorum ben. Çünkü romanda karşımıza çıkan karakter, hayatının geçmiş sepetini önümüze döktüğünde okuyucu için daha canlı olur, inanılır ve anlaşılabilir olur. Bu nedenle, Uzakta’yı okuyanlar aslında beni çok sevindiren bir şey söylüyorlar, ‘Kitabın sonuna geldiğimizde evimizdeki bir insan olmuştu Erdo’ diyorlar.
‘Aileler çocukları özgür bıraksın’
Yayıncı kimliğinizle yanıtlarsanız, aileler çocuklarının kitap seçimine, edebiyat dünyalarına nasıl destek olmalılar sizce?
Aileler, çocukları özgür bıraksınlar. Çocuklar kitapları seçerken hiçbir şeye dikkat etmesinler. Çocuklarını sürekli nitelikli edebiyat kitapları ya da nitelikli kitapları yayımlayan yayınevlerinin raflarına, fuar stand’larına, okul etkinliklerine yöneltsinler yeterli. Çocuk, kendi kendine izleyip, okuyup, bir fikir oluşturmasına sebebiyet versinler çok yeterli.