Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir’e hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Sırasıyla Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’yi kapsayan bu ziyaretin, tarihi anlamda çok ciddi öneme sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, bu seyahatinde kendisine bakan ve milletvekilleriyle birlikte kalabalık bir iş adamları heyetinin de iştirak edeceğini belirterek, “Cezayir bizim bölgedeki en güçlü ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor. Hele hele doğalgaz tedarikimiz bakımından 4. sırada. Cezayir ile ilişkilerimizi 2006 itibariyle, dostluk ve işbirliği anlaşması temelinde askeri, iç işleri, savunma sanayi ve kültürel alanda güçlendirmek istiyoruz. Ziyaretim sırasında yapacağımız görüşmelerde hem ikili münasebetlerimizi hem de bölgesel konuları ele alacağız. Kudüs, Suriye ve Libya gibi ülkelerimizi etkileyen konularda istişareler yapacağız.” değerlendirmesini yaptı.
Cezayir’in ardından Türkiye’nin ortak tarihi ve kültürel bağlarının olduğu Moritanya’ya geçeceğini anlatan Erdoğan, uzun zamandır bu ziyareti yapmayı arzuladığını, gerçekleştiremediğini ama şimdi bu ziyareti de yapacağını dile getirdi.
Bu ziyaretin Türkiye’den Moritanya’ya cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yönüyle de bu ziyaretin tarihi bir önemi olduğuna işaret etti.
Moritanya’nın ardından Senegal’in başkenti Dakar’a bir ziyarette bulunacağını, daha önce Senegal’i biri başbakanlığı diğeri ise cumhurbaşkanlığı döneminde olmak üzere iki kez ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, üçüncü ziyaretin Senegal ile mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerin nişanesi olacağını ifade etti.
“Senegal ile aramızdaki yakın bağları daha da güçlendirmek istiyoruz. Bilhassa ticari ve ekonomik işbirliğimize yeni projeler, yeni halkalar eklemeyi arzu ediyoruz.” diyen Erdoğan, Afrika turunun son ayağında Mali’ye geçeceğini, bu ziyaretin de Türkiye’den Mali’ye cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk resmi ziyaret olacağını aktardı.
Ziyaretinin Türkiye ile Mali arasında 14. yüzyıla dayanan tarihi bağları canlandıracağına inandığını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, “Göreve geldiğimizde 12 Afrika ülkesiyle büyükelçiliğimiz varken, şu an itibariyle 41’di, bu seyahatimiz itibariyle bunları daha da arttırmanın gayreti içinde olacağız.” dedi.
İş adamlarının Afrika kıtasında giderek önemli bir rol üstlendiklerine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
“Özellikle müteahhitlik sektörümüz kıta çapında başarılı işlere imza atıyor. Taahhütlerini çoğu zaman öngörülen sürelerden önce tamamlıyorlar. Bu da firmalarımıza olan güveni daha da perçinliyor. Her ne kadar kıtadaki tarihimiz bin yılı geçse de son bir asırda Afrika’yı ihmal ettik. İç sorunlarımızla uğraşmaktan diğer kıtalara açılma fırsatı bulamadık. Son 15 yılda bu ihmale son verdik. 2005 yılında başlayan süreç -ki bir Afrika yılıydı- bu Afrika yılıyla başlayan süreci hızlandırarak devam ettiriyoruz. Karşılıklı ziyaretler ve zirveler vesilesiyle Afrikalı kardeşlerimizle kucaklaştık, hasret giderdik. Hamdolsun bugün kıtanın sathında Türk yatırımlarına, gönüllü kuruluşlarımızın çalışmalarına, resmi görevlilerimize rastlıyoruz. Bugün 5 bine yakın Afrikalı öğrenci ülkemizde eğitim öğretim görüyor. Turizm, kültür, ticaret, eğitim gibi alanlarda işbirliğimiz gün geçtikçe derinleşiyor.”
Terör örgütü FETÖ’nün en çok istismar ettiği ülkelerin Afrika’da bulunduğunu belirten Erdoğan, “Aynı şekilde örgütün kanlı ve karanlık yüzünü ilk keşfeden, örgütün tasfiyesine dair adım atan ülkeler de Afrika kıtasındadır. Çabalarımız sayesinde bir çok ülke örgütle iltisaklı okulları kapattı ve Maarif Vakfımıza devretti. Moritanya, Senegal ve Mali bu ülkelerin başında geliyor. Vakfımızın ülkemizi ve Türk milletini en güzel şekilde temsil edeceğine inanıyorum. Ziyaret edeceğim ülkelerin hepsi de terörle mücadele etmiş veya terör tehdidiyle karşı karşıya bulunan ülkelerdir. Bunları en iyi anlayacak, çektikleri acıları en iyi hissedecek ülke hiç şüphesiz Türkiye’dir. Bu anlamda güvenlik alanında işbirliğimiz gündemimizdeki diğer bir önemli konu olacaktır. Ziyaretlerimizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamaları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları ile ilgili de “Arkadaşımızın istifası vesaire bu tür şeyler asla söz konusu değil.” dedi.
Basın toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak “TC-TUR” saat 17.15’te Atatürk Havalimanından hareket etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile bazı ilgililer uğurladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bazı milletvekilleri de Cezayir’e gitti.