Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abidjan’ın nüfusunun yüzde 20-30’luk kısmının, bölge ülkelerden gelen göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendiğini belirterek, “Abidjan, bu insanlar için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu durum özellikle göçmen nüfusunu bir yük ve sorun olarak değil, ekonomik ve sosyal yaşamın önemli bir paydaşı gören konuksever Fildişi Sahili’nin anlayışının bir nişanesidir” dedi.
Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile eşi Dominique Vattara, Sofitel Abidjan Hotel’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan onuruna resmi akşam yemeği verdi.
Burada konuşan Erdoğan, sözlerine “Size güzel haberler getirdim” diyerek başladı.
Fildişi Sahili’ne yaptığı ziyaretten memnuniyet ve ülkeyi ziyaret eden “ilk Türk Cumhurbaşkanı” olmaktan ötürü onur duyduğunu ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili’nin geçmişte çok büyük sıkıntılar yaşadığını anımsattı.
Erdoğan, Fildişi Sahili’nin atılımlar yapmaya başladığını belirterek, “Ülke nüfusunun yüzde 20-30’luk kısmının, bölge ülkelerden gelen göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendim. Abidjan, bu insanlar için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu durum özellikle göçmen nüfusunu bir yük ve sorun olarak değil, ekonomik ve sosyal yaşamın önemli bir paydaşı gören konuksever Fildişi Sahili’nin anlayışının bir nişanesidir. Ben bunu ‘Fildişi Sahili modeli’ olarak adlandırmak istiyorum. Bu modelin bütün kıta ve dünya ülkeleri için örnek olmasını istiyorum. Biz de Suriye ve Irak’taki çatışmalardan kaçan 3 milyon kardeşimize hiçbir ayrım yapmadan, dinine, diline ve ırkına bakmadan ev sahipliği yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Türkiye, müteahhitlik şirketlerinin tecrübesiyle Fildişi Sahili’nin yanındadır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem bölgesel, hem ekonomik ve hem de kültürel cazibe merkezi olması açısından İstanbul Boğazı ile Abidjan’ı birbirine benzettiğini dile getirdi.
İstanbul ile Abidjan arasında önemli iş birliği potansiyeli olduğuna inandığını kaydeden Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın Abidjan’a şu anda haftada 4 gün sefer yaptığını, sefer sayılarını haftanın her gününe çıkarmak istediklerini belirtti.
Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında kök salmış ve kalıcı eserler bırakmış bir medeniyetin mirasçısı olduğunu söyledi.
İki ülke arasında mevcut ilişkileri geliştirmek, eşit ortaklık ve karşılıklı saygı temelinde iş birliğini ilerletmek istediklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013’te Afrika’daki büyükelçilik sayısının 12, bugün itibarıyla da 39’a yükseldiğini bildirdi.
Erdoğan, Fildişi Sahili’nin Sahra Altı Afrikayla ilişkilerinin adeta “mihenk taşı” olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin, Fildişi Sahili ile geçen yıl 330 milyon dolar ticaretinin bu yıl 390 milyon dolara çıkacağını dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, ortak hedefin 2020’de bu hacmi 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret vesilesiyle düzenlenecek iş formunun bu yönde atılmış bir adım olduğuna inandığını kaydederek, bu seyahatinde yaklaşık 150 iş adamının kendisine eşlik ettiğini, yarın Fildişi Sahili iş adamlarıyla müşterek çalışmalarda bulunulacağını aktardı.
Gerek Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, gerekse Fildişi Sahili’nin 2020 yılına öncelikli ihtiyaçlarını geliştirmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli rolü bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Bu güzel şehri gezerken, doğal güzelliğinin ve kültürel çeşitliliğinin yanında muazzam alt yapı projelerine şahit oldum. Türkiye, bu süreçte dünyada söz sahibi müteahhitlik şirketlerinin tecrübesi ve ileri teknolojisiyle Fildişi Sahili’nin yanındadır. Dünyada bildiğiniz gibi ekonominin 16’ncı sırasında bulunan bir Türkiye var, Avrupa’da 6’ncı sırada yer alan bir Türkiye var” diye konuştu.