Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, ”Enflasyon, toplumun üzerinde sanki adeta gizli bir vergi gibi” dedi.
Bilecik, doların geldiği seviyenin piyasalara etkisini değerlendirirken, TL’nin son dönemde diğer gelişmekte olan ülkelere bakıldığında bir miktar negatif ayrıştığını, bunun en önemli nedeninin enflasyon olduğunu söyledi.
”Enflasyon, toplumun üzerinde sanki adeta gizli bir vergi gibi” diyen Bilecik şöyle devam etti: ”Her dönem böyle ama bu dönem bunu daha fazla ortaya koymamız gerekir.
Sadece gelişmiş ülkeler değil, bugün gelişmekte olan ülkeler bile artık enflasyonla olan mücadeleyi biraz daha geri plana koymuşlar. Çünkü çözmüşler.
Yüzde 3,5-4’lerin üzerinde bir tek Arjantin ve biz varız. Bizim de bunu başarıyor olmamız gerekir. Enflasyonu kontrol altına alan bir politikayı daha iyi uyguladığımız ve hayata geçirdiğimiz zaman inanıyorum ki kur da istikrara yüzde 100 kavuşacak.
Cari açıktaki ve enflasyondaki pozisyonumuz daha makul seviyelere çekilmedikten sonra özellikle TL’deki negatif ayrışma meselemiz bizi sürekli rahatsız eden noktada kalacak. Kendi yaralarımızı kendimiz tedavi edebiliriz.”
DIŞ BORCUN ÜZERİNE GİDİLMELİ
Türkiye’nin 2017’de yüzde 7,4 büyümesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilecik, burada bütün meselenin 2018-2019 döneminde geçen yılki negatif rakamlardan kurtulmak olduğunu söyledi.
Bilecik, 2017’de KGF ve vergi konusunda yapılan düzenlemelere değinirken, ‘Yurt dışından borçlanarak büyümenin getirdiği muhtelif sancılar, özellikle dış borcun toplamının yüzde 53’e gelmesini sağladı ki bu çok uzun yıllardan sonra gelinen bir rakamdır.
Yani büyüklük anlamında… 2001 yılında hatırlarsanız aşağı yukarı yüzde 56 idi. Böyle baktığımız zaman cari açıktaki oranımız da maalesef yüzde 5,5 oldu. Bunlar üzerine daha fazla gitmemiz gereken konular” ifadelerini kullandı.
TİCARET SAVAŞI BİRÇOK ÜLKEYİ ETKİLER
Erol Bilecik, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından Türkiye’nin nasıl etkileneceğine ilişkin soru üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu: ”ABD ve Çin arasında topyekün bir ticari savaştan birebir bahsetmek mümkün değil.
Hiçbir zaman da bunun olmasını dilemiyoruz ancak ABD tarafından bütün dünya insanlarının da gördüğü gibi sanki ilk hamleler yapılmış vaziyette. Siz bir hareket yapıyorsanız, karşı taraf da boş durmayacaktır.
Bunlar birbirlerini tetikleyen, daha negatif sonuçlar olabilecek bir nokta maalesef… Çin ile ABD arasındaki küresel ticaret savaşı, sadece iki ülkeyi değil, bu iki ülkenin etrafındaki birçok ülkeyi etkiler.”
ÖNEMLİ BEKLENTİ VE UYARILAR
-2018’de yüzde 4-5 bandında bir büyüme beklentisi içindeyiz.
-Reform paketlerinin açıklanmasını Cumhurbaşkanı yapmalı.
-Türkiye ile Avrupa Birliği arasında buzlar erimeye başladı.
-Türkiye’nin AB’ye bağlılık mesajları iş dünyasını rahatlattı.
-Ticarette duygusal şeylerin ikinci plana konulması gerekiyor.
-Korumacılık, küresel ekonomide çok geride kalması gereken bir yapı.
-Umarım, ABD ile aramızdaki problemlere bir yeni madde eklenmez.