Endoskopinin; ucunda kamera olan, kıvrılabilen, yaklaşık 110 cm. ile 140 cm. uzunluğunda 8-10 mm çapında bir aletle, yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın görüntülenmesi işlemi olduğunu aktaran Dr. Şengezer, “Endoskopi hem teşhis hem de tedavi amacıyla kullanılır. Sebepsiz kilo kayıplarında, karın ağrılarında, uzun süren mide yanma ve ekşimelerinde, göğüs yanmalarında, reflü tanısında, yutma güçlüğü şikayetlerinde kullanılır. Kanser taramasında ve bunun gibi daha birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılır” dedi.
EHİL ELLERDE AĞRISIZ BİR YÖNTEM
Endoskopinin deneyimli eller tarafından yapıldığı takdirde son derece kolay ve ağrısız bir yöntem olduğunu kaydeden Dr. Şengezer, şöyle devam etti:
“İşlem sırasında duyulabilecek her türlü ağrı ve rahatsızlık şikayetlerini ortadan kaldırmak için hastaya yapılacak işlemin özelliğine göre, sakinleştirici ve gerekirse uyutucu anestezi uygulanır. Böylece hasta işlemi hiçbir şekilde hissetmez. Midenin görüntülenmesi yaklaşık 10 dakika, kalın bağırsağın görüntülenmesi ise yaklaşık 20-30 dakika sürer. Artık günümüzde ehil ellerde endoskopi ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle bu işlemin yapılması istenilen durumlarda lütfen ‘canım yanar’ korkusuyla kaçmayalım. Aksi takdirde çok erken yakalanacak bir hastalığı geciktirmiş oluruz.”