Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, elektrik dağıtımının tümüyle özel sektöre devredildiği Türkiye’de, özel sektörün elektrik üretimindeki payı da artacak.
Kamu kuruluşları ve bağlı ortaklıklara ait elektrik üretim tesislerinde geçen yıl 70 bin 432,3 gigavatsaat elektrik üretildi. Bu üretimin 57 bin 260,9 gigavatsaati Elektrik Üretim AŞ’ye, 13 bin 171,4 gigavatsaati iseElektrik Üretim AŞ’ye bağlı ortaklık santrallerince gerçekleştirildi. Elektrik Üretim AŞ’ninelektrik üretimindeki payı yüzde 22,9, bağlı ortaklık santrallerinin payı ise yüzde 5,3 oldu. Kamuya ait enerji tesisleri, toplam elektrik üretiminin yüzde 28,2’sini gerçekleştirdi. Özel sektör ise toplam elektrik üretimine yüzde 71,3’lük katkıda bulundu.
Kamu kuruluşlarına ve bağlı ortaklıklara ait elektrik üretim tesislerinin bu yıl 69 bin 519,2 gigavatsaat elektrik üretmesi bekleniyor. Bu üretimin 64 bin 941,4 gigavatsaatini Elektrik Üretim AŞ’ye, 4 bin 577,8 gigavatsaatini ise Elektrik Üretim AŞ’ye bağlı ortaklık santrallerinin gerçekleştirmesi öngörülüyor. Elektrik Üretim AŞ’ninelektrik üretimindeki payının yüzde 21,3’e, bağlı ortaklık santrallerinin payının ise yüzde 1,5’e gerilemesi planlanıyor.
Böylece kamuya ait enerji tesisleri, bu yıl toplam elektrik üretiminin yüzde 22,8’ini gerçekleştirecek. Özel sektörün toplam elektrik üretimine katkısı da yüzde 77,2’ye çıkacak. Özel sektörün bu yılki elektrik üretiminin 235 bin 430,5 gigavatsaate ulaşması öngörülüyor.
Kamu uhdesindeki elektrik üretim tesislerinden yaklaşık 7 bin 500 megavatlık hidro elektrik tesisleri dışında kalan diğer tümelektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile koordineli bir şekilde sürdürülüyor. Özelleştirme işlemlerinin kömür yakıtlı santrallere öncelik verilerek devam etmesi öngörülüyor.