Ekonomistler sanayi üretim verisini değerlendirdi

Ekonomistler, mayıs ayında sanayi üretimi endeksinin öncü göstergelerin büyüme eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde hızlanma gösterdiğine işaret ettiğini söyledi.

Ekonomistler sanayi üretim verisini değerlendirdi

Ekonomistler, mayıs ayında sanayi üretimi endeksinin piyasa beklentilerinin hafif altında gerçekleşse de öncü göstergelerin büyüme eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde hızlanma gösterdiğine işaret ettiğini söyledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi mayısta yıllık bazda yüzde 3,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 azalış gösterdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artarak 137,3 oldu.

AA Finans Analisti ekonomist Haluk Bürümcekçi, sanayi üretim artış hızının 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 ve ikinci çeyrekte yüzde 3 arttığını, üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,2 daraldığını, son çeyrekte ise iş günü fazlalığının da katkısıyla yüzde 2 seviyesine toparlandığını anımsattı.

Bürümcekçi, bu yılın ikinci çeyreğin ilk iki ayında sanayi üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla daha güçlü görünüm izlendiğini ifade etti.

Buna karşılık haziranda bayram tatili nedeni ile iş günü kaybı fazla olduğundan sanayi üretiminin yıllık değişiminin büyük olasılıkla negatif olacağını dile getiren Bürümcekçi, söz konusu çeyreğin artışını yüzde 2 civarına indireceğini tahmin etti.

Ekonomist Bürümcekçi, öncü göstergeler de büyüme eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde hızlanma gösterdiğine işaret ettiğini söyledi.

Sanayi üretiminde çift haneli artış görülebilir

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise sanayi üretiminin mayıs ayında, hem düzeltilmemiş hem de düzeltilmiş verilerde beklenenden zayıf kaldığını belirtti.

Ramazan Bayramına bağlı iş günü kaybı etkisi düşünüldüğünde haziranda arındırılmamış verilerde yıllık bazda “eksi” rakamın mümkün olduğunu ifade eden Tokalı, “Öte yandan temmuz ayında baz etkisini de değerlendirdiğimizde iki haneli artış rakamının görülebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Tokalı, bu doğrultuda, ikinci çeyrekte üretim artışının ilk çeyreğin üzerinde olmakla birlikte ciddi bir güçlenmeye işaret etmeyebileceğini, ancak büyüme verilerine yansımasında, önceki çeyreklerde olduğu gibi daha güçlü sonuçlarla karşılaşmanın olası olduğunu dile getirdi.

Büyümenin momentumu kuvvetli kalacak

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da özellikle ekim ayından beri sürekli olarak yüzde 1-3 bandında artış gösteren yıllık sanayi üretiminin nisan ayında yüzde 6,7 ile Ağustos 2015’ten sonraki en büyük artış oranını yakaladığını hatırlattı.

İlk çeyrekte ortalama yüzde 2,1 artan sanayi üretiminin ikinci çeyrekteki artış oranlarıyla şimdiden daha kuvvetli bir momentum yakaladığına işaret eden Erkan, “Nisan ve mayıs ayının yıllık artış ortalamaları yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte de sanayi üretimi büyüme açısından destekleyici olacaktır ve büyümenin momentumu kuvvetli kalacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X