‘Ekonomik istikrar bizim işimiz’

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Milletimizin eliyle siyasi istikrarı sağlarsak, ekonomik istikrar bizim işimiz. Hiçbir yerde ekonomi ile siyasetin ayrı düştüğü durumlar söz konusu olmaz. Siyasi istikrar varsa siyasi öngörülebilirlik v

‘Ekonomik istikrar bizim işimiz’

Davutoğlu, Four Point By Sheraton Hotel’de İstanbul’daki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Daha sonra burada yaptığı konuşmada, İstanbul Madeni Eşya Sanatkarlarının (İMES) Türkiye’de sanayileşme tarihinin en önemli aynalarından biri olduğunu ifade eden Davutoğlu, İMES’in tarihini hep beraber yazmanın, Türkiye’de sanayi tarihinin resmini çıkarmak anlamına geldiğini belirtti.

Türkiye’nin, geride kalan 13 yıl içinde büyük adımlar attığını, dev projelerin hayata geçirildiğini, büyük başarılar elde edildiğini, rekorlar kırıldığını dile getiren Davutoğlu, “Sanayi üretiminin olmadığı durumlarda, ülkelerin nasıl ekonomik krizler içine girdiklerini en yakınımızdaki Yunanistan başta olmak üzere bir çok ülkede görüyoruz. Hizmet sektörü önemlidir ama ülkenin ekonomisini, üretimini, istihdamını sağlayan motor alan, sanayileşme ve reel sektör alanıdır” diye konuştu.

Gelecek dönemde sanayicilerin de desteğiyle, Türkiye’nin gücüne güç katmak için gece gündüz çalışacaklarını ifade eden Davutoğlu, “Milletimizin eliyle siyasi istikrarı sağlarsak, ekonomik istikrar bizim işimiz. Hiçbir yerde ekonomi ile siyasetin ayrı düştüğü durumlar söz konusu olmaz. Siyasi istikrar varsa siyasi öngörülebilirlik varsa ekonomik istikrar ve planlama da mümkün hale gelir. Ama siyasi bir kaosa hele hele bir güvenlik kaosuna, etrafımızdaki ateş çemberi içindeki ülkelerde gördüğümüz gibi, düşerseniz ekonomik hayatın sürmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Siyasi istikrarın ekonomiye etkisinde, Suriye örneğine değinen ve daha önceleri Halep’teki reel sektörün ne kadar canlı olduğunu her gittiğinde gözlemlediğini anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siyasi istikrarsızlığın Halep’i ne hale getirdiğini hepimiz gördük. O açıdan en öncelikli mesele ülkede demokrasi ve özgürlükler ile istikrarı aynı anda sağlayabilecek bir siyasi ortamın tesis edilmesidir. Milletimizin iradesiyle, siyasi güven iklimini tesis edersek ki inşallah tesis edeceğiz. Milli ram olmak bizim işimiz. Biz, Türkiye’nin büyüme heyecanını, kalkınma aşkını, üretim iradesini temsil ediyoruz.”

Türkiye’nin nereden nereye geldiğiyle ilgili onlarca rakam paylaştıklarını ancak bu rakamlardan daha önemli olanın siyasi irade olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Siyasi iradenin, siyasi ve stratejik planlamanın olmadığı durumlarda rakamlar anlamını kaybederler. Yönetimde istikrar sağlayamayanlar, üretimde istikrar sağlayamazlar. Düşünce üretemeyenler, emek ve değer üretemezler. Yönetme iradesi olmayanlar, emeğin, alın terinin kıymetini bilemezler. Yani temelde yönetmek işi, ülke yönetimi, şirket yönetimi gibi irade işidir. İrade kaybolduğunda, planlama imkanı da söz konusu olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni bir seçim sürecinin yaşandığını anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Herkesin ne söylediğini, diğer partilerin sergiledikleri tutumu, 7 Haziran’dan bu yana ülkenin yönetim boşluğuna düşmemesi için bizlerin de neler yaptığını görüyorsunuz. Bu dört ay bizim için bir zaman laboratuvarı gibi oldu. Herkesin ülkenin güvenliği söz konusu olduğunda, terörle mücadele başta olmak üzere, elini taşın altına koyup koymadığını da gördünüz. Dünya ekonomik kriz içindeyken, Avrupa’da ekonomik kriz tırmanırken kenardan seyretmeyi tercih edenlerin takındıkları tutumu da gördünüz. Hiçbir gerçekliği olmayan vaatlerle toplum karşısına çıkanları da sizler yakından müşahede ettiniz. Seçim sürecinde ne dediklerini galiba kendi kulakları dahi duymuyor ki bu planlamaların, bu vaatlerin nasıl hayata geçirileceği konusunda ellerinde herhangi bir ikna edici planlama yok. Karamsar bir tablo çiziyorlar. Bu tabloyu çizerek Türkiye’de üretim şartları ve bütün ticari, ekonomik faaliyetler durmuş gibi felaket tellallığı yapanlar var. Halbuki ağustos ayında sanayi üretiminde artış söz konusu oldu.

Bazı çevreler ister ki Türkiye yönetim boşluğuna düşsün, bir kaos yaşansın, üretim düşsün ve onlara siyasi alanda yeni bir manevra alanı açılsın. Bizim içinse böyle bir hesap söz konusu değil. Siyasetin üslubu felaket tellallığı olmamalı. Siyasetin üslubu milletin moralini bozmak değil, milletin moralini yükselterek, sanayicilerimizin üretim ve istihdam şevkini arttırmak olmalı. Siyaset çözüm üretmeye, hedef koymaya, proje geliştirmeye odaklanmalı.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu anlamda Türkiye’nin son 13 yılının muhteşem bir yönetim tecrübesi sağladığını belirterek, “Siyasi istikrar ve güven iklimi tesis edildikten sonra her alanda Türkiye ayağa kalktı. Felaket tellalları ki tabir olarak zikretmekten çok hoşlanmam ama neredeyse felaket baykuşları çıktı. Karanlık havaları, karanlık psikolojileri ülkeye yaymak isteyenler. Bu felaket tellallığı ülkeyi külliyen, pesimist, karamsar bir psikolojiye sokma çabası inşallah başarıya ulaşamayacak. Değer üreten, dünya rekabet eden bir Türkiye inşa etme yolunda bizim hızımızı da kesemeyecek” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X