Başbakan Ahmet Davutoğlu, ”Türk ekonomisinin mali ve finansal yapısı Ağrı Dağı kadar sağlam ve bu risklere karşı dirençlidir. Kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Başbakan Davutoğlu, TOBB ETÜ’de dün ‘1915-2015 Aynı Ruh Aynı Heyecan Bölgesel Yıldızdan Küresel Yıldıza’ sloganıyla gerçekleştirilen TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, makro ekonomik göstergelere bakıldığında, Türkiye’nin şu anda, daralan dünya ekonomisi karşısında ve onunla kıyaslandığında, durumunun son derece açık ve net olduğunu belirtti. Avrupa Birliği (AB) ve OECD ortalamalarına göre, Türkiye’nin bütçe açığı oranının, dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayan Davutoğlu, ”Maastricht kriteri, yüzde 3, OECD ortalaması yüzde 1,7-1,8, Türkiye’de ise yüzde 0,7. Bu konudaki ilkeli politikamızı devam ettireceğiz. Kamu borç stokumuz, yüzde 74 idi, şu anda yüzde 33. OECD ortalaması yüzde 112. Türkiye, OECD ortalamasının çok altında bir kamu borç stokuna sahiptir. Bu anlamda mali ve finansal perspektifle, ekonomi sağlam bir zemine dayanıyor” dedi.
KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN
Merkez Bankası rezervlerinin 28,1 milyar dolardan 127,9 milyar dolara çıktığının altını çizen Davutoğlu, ”Altın rezervimiz 1 milyar dolardan, 20 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası rezervimiz kuvvetli, kamu borç stokumuz dünyanın en alt düzeyinde, bütçe açığı açısından dünyanın en iyi ülkelerinden biri durumundayız” dedi. Türkiye’nin sermaye yeterlilik oranının yüzde 16,9 olduğuna, cari açığın da 45,4 milyar dolara gerilediğine dikkat çeken Davutoğlu, şöyle devam etti: ”Tüm bunlar, Türk ekonomisinin risklere, krizlere olan dayanıklılığını gösteriyor. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın, önümüzdeki dönemde ne tür uluslararası konjonktür oluşursa oluşsun, Türk ekonomisinin mali ve finansal yapısı Ağrı Dağı kadar sağlam ve bu risklere karşı dirençlidir. Kimsenin şüphesi olmasın.”
GÜMRÜK BİRLİĞİ MÜJDESİ
İş dünyası temsicilerine, ”önemli bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum” diye seslenen Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti: ”Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürütmekte olduğu müzakereler sonucunda inşallah 11 Mayıs’ta Brüksel’de Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliğini Güncelleme Mutabakat Zaptı, imzalanacak. Türkiye, Avrupa Birliği’nin Serbest Ticaret Anlaşması karar mekanizmalarına doğrudan müdahil olacak bundan sonra. Trans Atlantik Yatırım Projesi’nde (TTİP) yürütülen müzakereleri de AB ile birlikte, AB ile bilistişare nasıl yürüteceğimizi de müzakere edeceğiz. Bu son dönemde attığımız en önemli adımlardan birisidir. Türkiye Gümrük Birliği’nden doğan haklarını muhafaza ederken, serbest ticaret antlaşmaları üzerinden herhangi bir şekilde mağdur edilmeyecektir.”
ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI
DAVUTOĞLU: ŞİRKETLER REKABET EDEMEZ
-Seçime giderken en büyük tuzak, seçim ekonomisi uygulamak.
-Asgari ücret, fermanla, genelgeyle, kanunla verilmez.
-Asgari ücret tespit edilirken hükümet karar almıyor.
-KOBİ üzerindeki kaldıramacağı yüklerle rekabet edemez.
-Hesapsız adım atarsanız yatırım yapacak iş adamı kalmaz.
KILIÇDAROĞLU: İŞVERENE YÜK OLMAYACAK
-2011’de kişi başı gelir 10 bin 444, şu anda 10 bin 44.
-Gelir İdaresi Başkanı’nın elinde siyaset sopası olmayacak.
-Demokrasi işlerse Türkiye’ye her yıl 45-50 milyar dolar gelir.
-Asgari ücret 1.500 lira olacak ve bundan vergi alınmayacak.
-Asgari ücretin işverenlere yük olmaması için önlem alınacak.
EN BÜYÜK TANIĞIM ARINÇ’TIR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ”Ekonomide hesapları en iyi bilen kimdir diye sorun, her konuda birinci sırada beni gösterirler. Kaynak bulma konusunda en önemli tanıdığım Bülent Arınç’tır” dedi.
Kılaçdaroğlu TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, iş dünyası temsilcilerine ‘değerli arkadaşlarım, gerçekten mutlu musunuz’ diye sordu. ”Gerçekten sabahları gazeteleri ürkerek mi alıyorsunuz? Bunun nedeni demokrasi eksikliğidir. Bizim demokrasimiz hibrit demokrasidir. Ülkedeki huzursuzluğun nedeni demokrasi ve özgürlük eksiğidir” diyen Kılaçdoroğlu, CHP iktidarında Türkiye’de birinci sınıf ekonomi için ne gerekiyorsa yapacaklarının sözünü verdi.
GEL BİR ARAYA GELELİM
Uygar dünyada, uygar demokrasilerde liderlerin bir araya geldiklerini kaydeden Kılaçdaroğlu, şöyle devam etti: ”Gel herhangi bir televizyon kanalında, projelerimizi alalım konuşalım, kimin projesi daha iyi bakalım. 27 yılımı kamuya verdim. Ekonomide hesapları en iyi bilen kimdir diye sorun, her konuda birinci sırada beni gösterirler. Kaynak bulma konusunda en önemli tanıdığım Bülent Arınç’tır. Dedi ya bu kadar israf olmasaydı vergi bile toplamaya gerek kalmazdı. En büyük tanığım Bülent Arınç’tır.”
İŞSİZLİK EN BÜYÜK SORUN
Türkiye’de ilk kez işsiz sayısının çalışan sayısını geçtiğini ileri süren Kılıçdorğlu, ”İşsizlik Türkiye’nin en büyük sorunudur. İstihdam yaratmak çok önemlidir. İşsizlik sorununu 13 yılda çözemediler. Neden? Çünkü Türkiye üretmiyor. Biz aile sigortasını getireceğiz. Zaten bu da bizim bulduğumuz bir sigorta dalı değildir. 9 sigorta kurumunun geliştirdiği bir şeydir. Aile sigortasını getireceğiz. Herkes huzurlu olacak. Aylığı al kiraya verecek diye bir şey. Bizim kitabımızda bu yazılı: Sağ elini gördüğünü sol el görmeyecek” diye konuştu.
EKONOMİK SUÇA EKONOMİK CEZA
Kemal Kılaçdaroğlu, ”Vatandaş borç batağında. 1 milyon 220 bin kişi hakkında dava açıldı. Hapse giren kişi sayısı 89. 500 bin kişi de hapse atılmayı bekliyor. Taahhüdü ihlal cezasını kaldıracağız arkadaşlar. Ekonomik suça ekonomik ceza vereceğiz” dedi.
TÜRKİYE’NİN YENİ BİR BÜYÜME MODELİNE İHTİYACI VAR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ”Seçimler ülkemizde daha parlak bir gelecek inşasına başlangıç olmalı. Ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalı, reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz. Türkiye’nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı var” dedi. İş dünyasının beklentilerini sıralayan Hisarcıklıoğlu, ”Sürprizlere hazır olup, risklerden uzak durmakta fayda var” diye konuştu.
Türkiye’nin bu sene G20’nin dönem başkanlığını, kendisinin de B20 dönem başkanlığını üstlendiğine hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ”Maç bu sene bizim sahamızda oynanıyor. Küresel ekonominin kuralları, Türkiye’nin liderliğinde kurgulanıyor.”