Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy; ‘Meslek lisesi rant meselesi’

Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, yıllar önce iktidar çevrelerinin ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ sloganıyla eğitim sistemini sermayeye işçi üreten bir yapıya dönüştürdüğünü öne sürerek, bir taraftan sermayenin talep ve ihtiyaçlarını karşılarken bir taraftan da meslek liselerinin döner sermayelerini rant kapısına çevirdiklerini iddia etti.

Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy; ‘Meslek lisesi rant meselesi’

Haziran 2022’de dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ‘Çevre Dostu 1000 Okul’ projesinin de meslek liseleri üzerinden ranta dönüştürüldüğünü ileri süren Toy, şunları söyledi:

“Tüm Türkiye’de başlayan ve her ilçede bir okulun çevre dostu standartlara göre düzenlenmesini öngören bu projede, Bursa’da Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne paravan bir inşaat firması gibi usulsüzce ihale verilmiştir. Yürürlükteki ihale kanununa göre bu inşaat işlerini yapma yeterliliği ve ehliyeti olmamasına, ihalelerde ve piyasa araştırmalarında herhangi bir teklif vermemesine, işin yaptırıldığı fiyatların altında tekliflerin olmasına rağmen, bir meslek lisesinin yapabileceğinden daha fazlasını içeren inşaat sözleşmeleri, Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile imzalanarak açık bir rant düzeni oluşturulmuştur. Verilen tekliflerin üzerinde miktarlarla bu meslek lisesi ile imzalanan inşaat işleri ise alt yüklenicilere yaptırılmıştır. Bilirkişi raporlarında tespit edilen usulsüzlükler bunlarla da sınırlı kalmamış, yapıldığı söylenen ve ödemeleri yapılan imalatlardan büyük çoğunluğunun ise yapılmadığı tespit edilmiştir. Meslek lisesi üzerinden alt yüklenicilere yaptırılan işlerin ödemesi de yapılmadığı için Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne müteahhit firmalar tarafından icra işlemleri başlatılmıştır. Eğitim ve bilimin yuvası olması gereken okullarımız rantın ve yolsuzluğun merkezi haline getirilmiştir. Bu projesi kapsamında Bursa’da bilirkişi raporlarına yansıyan yolsuzluklara rağmen olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığı, henüz adli bir sürecin başlatılmadığı, usulsüz ödemelerin geri alınması için bir girişimde bulunulmadığı, sorumluların göreve devam ettiği ortadayken Eğitim-İş Bursa Şubesi olarak bu usulsüzlüğe seyirci kalmayacağız. Önümüzdeki günlerde bu yolsuzluğa dair elde ettiğimiz tüm bilgi ve belgeleri adli makamlara ileterek üzeri örtülmeye çalışılan bu kirliliğin tüm detaylarıyla açığa çıkması ve tüm sorumluların hesap vermesi için mücadele edeğiz.”

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X