Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy; ‘Bursalı öğrencilere sanayi ve imam hatip dayatılıyor’

Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, Bursa’da LGS okul kontenjanlarının Türkiye genelinin altına düştüğünü belirterek, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu yıl da okul türleri ve kontenjan planlamalarını yaparken tarikat destekli STK’larla, sanayicilerin sesine kulak vermeyi tercih ettiğini söyledi.

Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy; ‘Bursalı öğrencilere sanayi ve imam hatip dayatılıyor’

Bursa’da 8’inci sınıfta okuyan 40 bin 428 öğrenci için LGS’de nitelikli okul türlerine yalnızca 6 bin 828 kontenjan açıldığını kaydeden Toy, okul türlerine göre kontenjan dağılım oranlarının Türkiye genelinin altında kaldığını kaydetti. 17 ilçede toplam 8 Fen Lisesi’ne 810, Sosyal Bilimler liselerine yalnızca 240, Anadolu liselerine de 2 bin 430 kontenjan ayrıldığını vurgulayan Toy, “Bursa Milli Eğitimi de bir kez daha akademik eğitimden vazgeçtiğini, sanayi ve sermayenin beklentilerini karşılamaya dönük politikalar ile tercih edilmeyen İmam Hatip Okulları’nda ısrarını sürdürüyor” diye konuştu.

“KADERLERİNİ ADRESLERİ BELİRLEYECEK”…

Türkiye genelinde sınava giren 992 bin 906 öğrenci için 203 bin 638 sınavla öğrenci alan okul kontenjanı açılırken Bursa’da ise bu sayının 6 bin 828 olarak belirlendiğini ifade eden Toy, “Türkiye genelinde başvuru yapan öğrencilerden sınav sonucuna göre nitelikli okullara yerleşecek öğrenci oranı yüzde 20.5 iken Bursa’da bu oran yüzde 16.88’de kaldı. Türkiye genelinde adrese dayalı okul türlerine yerleşecek öğrenci oranı yüzde 79.5 iken Bursa’da bu oran yüzde 83.11 olarak gerçekleşecektir. Bursa’da sınavla yerleşecek öğrenci oranı yüzde 16.88’de kalırken, adrese dayalı yerleşecek öğrenci oranı ise yüzde 83.11’e yükseldi” dedi.

“İL MİLLİ EĞİTİM ÇOCUK İŞÇİ BULMA KURUMUNA DÖNÜŞTÜ”…

Bursa’da, çocukların akademik eğitim olanaklarından yaşıtlarına göre daha uzak ve daha niteliksiz bir eğitime mahkûm edildiğini öne süren Toy, “Bursa Milli Eğitimi, bu kentin çocukları için değil, ideolojik amaçları ve sanayinin ihtiyaçları için çalışıyor. Adeta çocuk işçi bulma kurumuna dönüşen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2024 yılı için MESEM’lere kayıtlı 9. sınıf öğrenci sayısını 5 bin 123 olarak açıklamış, 2028 hedefini de 9. sınıflarda 7 bin öğrenci olarak belirlemiştir. MESEM’de kayıtlı toplam öğrenci sayısını ise yine gizlemiştir” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X