‘Eğitim çileli başlıyor’

Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının Bursa’da çileli başlayacağını belirterek, “Kayıtlar tamamlanamamış görevlendirmeler bitmemiş ve okullarımız da tam olarak eğitim öğretime hazır hale getirilememiştir” d

‘Eğitim çileli başlıyor’

SEYİT GÜNDOĞAN 

 

Bursa’da 540 bin öğrenci bin 400 eğitim kurumunda ve 28 bin öğretmenle bugün eğitim öğretime başlıyor. Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, 2015-2016 eğitim-öğretim yılının Bursa’da çileli başlayacağını söyledi. 14 gün gecikmeli başlayan eğitim-öğretimin rayına girmesi en erken Ekim ayının sonunu bulacağını kaydeden Türkoğlu, kayıtların tamamlanamadığını, görevlendirmelerin bitmediğini ve okulların tam olarak eğitim öğretime hazır hale getirilemediğini ifade etti. 

“5 BİN’E YAKIN ÖĞRENCİ OKULSUZ KALDI”…

Türkoğlu, Bursa milli eğitimindeki sorunları şöyle sıraladı: 

“Bursa Milli Eğitimi’ni planlayanların gafleti ve ya kastı varsa ihaneti yüzünden 9. Sınıfa gitmesi gereken 5 bine yakın öğrencimiz okulsuz kalmıştır. Veliler halen kapı kapı dolaşmakta ve okul aramaktadır. E-Okul sisteminde düşük puanlı meslek liselerinin dahi kontenjanı sıfır gözüküyor. Acilen taban puanlar kaldırılarak bu öğrencilerimiz okullara yerleştirilmelidir. 

“ÖĞRENCİLERİN ANADOLU LİSESİ HAKKI GASP EDİLDİ”…

 Eğitimi planlayanlar tercihlerini meslek ve imam hatip liselerinden yana yaptığı için  Bursa’da yeteri kadar Anadolu Lisesi bulunmamaktadır. Bu nedenle öğrenciler yüksek puanlarla gidecek Anadolu Lisesi bulamıyor. 10 bine yakın çocuğumuz gönülsüz ve zorunlu olarak meslek ve imam hatip liselerine yönlendirilmiştir. Bu nedenle parası olanlar özel okullara, olmayanlar ise zorunlu meslek liselerine gitmek durumunda kalmıştır.

“PARAN VARSA OKU”…

Dershanelerin yerine açılması gereken ‘özel eğitim kursları’ için henüz Bursa’da ruhsat verilmemiştir. Orta sınıf velilerin tek alternatifi olan dershaneler kapatılarak yerine zengin velilerin çocuklarının gidebileceği özel okul ve temel liseler açılmıştır. Bu hali ile Türkiye’de eğitimin adı ‘paran varsa oku’ya dönmüştür. 

“YANDAŞA KADROLAŞMA TAM GAZ”…

2014 Mart ayında kanun değişikliği ile başlayan Milli Eğitimdeki ideolojik ve yandaş kadrolaşması tam anlamıyla tavan yapmıştır. O günden bu güne Müdür ve Müdür yardımcısı olarak 1000 e yakın eğitimcinin makamı gasp edilmiş yerine bir o kadar yandaş hiçbir nesnel kriter olmaksızın atanmıştır. 

 

“YÜZDE 50 KAYIP NESİL”…

Bursa Milli Eğitimi’nin çözüm bekleyen devasa sorunları var. En az 7 Bin derslik ihtiyacı, en az 4 bin 500 öğretmen açığı var. Ücretli görevlendirmelerle eğitim götürülmeye çalışıyor. Okul sayısı kadar kadrolu hizmetlimiz yok. Özellikle göç alan bölgelerde hizmetli yokluğundan okulların hali perişan. Yeterince Rehber öğretmen yok. 4+4+4 dönüşüm nedeniyle artık bir mahallemizde ya ilkokul ya da orta okul yok. Yani mutlaka veli ikisinden birinde servise mecbur. Bakanlığa sorarsan en iyi okul eve en yakın okuldur der ama eve yakın okul bulana aşk olsun. Devlet okulları arasındaki fırsat eşitsizliği günden güne derinleşerek devam ediyor. Halen her tür lisemize kayıt yaptıran öğrencilerimizin yüzde 50’si mezun olamıyor. Bakanlık müfettişleri raporunca sabit bu durumun anlamı yüzde 50 kayıp nesil demek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X