Ege ihracatı 5 ay sonra düştü

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Temmuz ayında 767 milyon 833 bin 804 dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege ihracatı 5 ay sonra düştü

EİB, 2015 yılı Temmuz ayında ise 891 milyon 438 bin 424 dolar ihracat yapmıştı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat Temmuz ayında yüzde 14 geriledi. İhracat düşüşünde 9 günlük bayram tatili ve ihraç fiyatlarındaki düşüş etkili oldu.

 

Beş aydır artan ve Haziran ayında 20 ay aranın ardından 1 milyar dolar barajını geçen Ege İhracatçı Birlikleri’nde Temmuz ayında 12 ihracatçı birliğinden 3 tanesi ihracatını arttırma başarısı gösterirken, 9 tanesi 2015 yılı Temmuz ayı performansının gerisinde kaldı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı 767 milyon 833 bin 804 dolarlık ihracatın 427 milyon 345 bin dolarlık dilimini sanayi ürünleri ihracatı oluştururken, tarım ürünleri ihracatı 289 milyon 518 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Madencilik sektörü ise 50 milyon 969 bin dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

 

Üç aydır ihracat artış rekorları kıran Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Temmuz ayında da yüzde 14’lük ihracat artışıyla ihracatını en fazla arttıran birlik olurken, ihracatını arttıran diğer iki birlik Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği oldu.

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ocak – Temmuz döneminde kayda aldığı ihracat yüzde 3 artışla 6 milyar 236 milyon 490 bin dolara ulaşırken, son bir yıllık ihracat ise yüzde 3’lük düşüşle 10 milyar 616 milyon 68 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

 

Hazır giyim ihracatı ilk sırada, demir ihracatı ikinci

Temmuz ayında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği içerisinde en fazla ihracatı 102 milyon 993 bin dolarla Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) yaptı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise 70 milyon 754 bin dolarlık ihracat rakamıyla ikinci sıradaki yerini korudu.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği 63 milyon 18 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken sıralamada üçüncü sırada yer buldu. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise; 60 milyon 49 bin dolarlık ihracat rakamıyla dördüncü oldu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği 50 milyon 969 bin dolarlık ihracata imza atarken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 49 milyon 901 bin dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı.

 

Temmuz ayında Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 44 milyon 439 bin dolar ihracata imza atarken ihracatı yüzde 6 artış gösterdi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 39 milyon 833 bin dolar ihracat yaparken, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 14 geliştirerek, 25 milyon 741 bin dolara ulaştı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 12 milyon 839 bin dolar ihracat gerçekleştirirken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamı 9 milyon 715 bin dolar oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise Temmuz ayında 5 milyon 380 bin dolar oldu.

 

İhracattaki düşüşün nedeni 9 günlük bayram tatili

Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamlarının 5 aylık artış serisinin ardından Temmuz ayında yüzde 14 düşmesinin nedenleri arasında iki başlığın öne çıktığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 9 günlük Ramazan Bayramı tatili ve ihraç fiyatlarındaki gerilemenin ihracat rakamlarındaki düşüşün ana etkenleri olduğunu kaydetti.

Önümüzdeki dönem için umutlu konuşan EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, “Önümüzdeki dönemde; hem ihracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını bekliyoruz. Hem de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın dostluk mesajlarının karşılık bulacağını, çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da son bulmasıyla, ihracatımızın sürekli bir artış trendi yakalayacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X