Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticaret (e-ticaret) yapan uluslararası firmalar nezdinde vergi incelemeleri yaptıklarını belirtti.
Ağbal, uluslararası faaliyet gösteren e-ticaret firmalarının vergilendirilmesi konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. E-ticaret uygulamalarının son 20 yıldır hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Ağbal, küresel ticaretin belli bir oranının elektronik ortamda yürütüldüğünü ve bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağını söyledi. Malların dolaşımında ve ticaretin yapılma biçiminde sanal ticaretin ciddi anlamda ağırlık kazandığına işaret eden Ağbal, bunun ülkeler arası ticarette de rekabeti etkileyen önemli bir faktör haline geldiğini kaydetti. Türkiye’nin de bu fırsatı iyi kullanması gerektiğini vurgulayan Bakan Ağbal, ülke olarak sınırları aşan ve rekabette avantajlı konuma getiren uygulamalara çok fazla sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Ağbal, ”Ülke olarak bu ticaretin üzerinden Türkiye’nin üretim gücünü kullanıp ihracatı, ticaret imkanlarımızı nasıl geliştiririz diye bakmamız lazım. İkinci olarak da küresel rekabet içerisinde rekabeti belirleyen önemli faktörlerden biri de vergi rejimi” dedi.
HUKUKİ ÇALIŞMALAR YAPILDI
Maliye Bakanlığı olarak ilk andan itibaren ‘ülkede kim para kazanıyorsa, vergisini ödemeli’ prensibiyle hareket ettiklerini dile getiren Ağbal, bu kapsamda Türkiye’de sanal ortamda ticaret yapan uluslararası e-ticaret firmalarının vergilendirilmesi konusunda hukuki değerlendirme ve teknik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Naci Ağbal, Türkiye’nin bir çok ülke ile çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının da bulunduğunu hatırlatarak, ”OECD’nin bir model anlaşması var ona uygun olarak yapılıyor. Oradaki en kritik kavram iş yeri, iş yerinin nerede olduğu. İş yeri deyince biz bir büro arıyoruz halbuki sanal ticaret buna uymuyor, bir büro yok ortada. Öyle ya da böyle Türkiye’de bu işi yapanlar, bir şekilde araya bir daimi temsilci koyuyor” diye konuştu.
GEREKLİ TEBLİGATLARI YAPTIK
Ağbal, Bakanlık olarak, iş yeri ülkede olmasa bile, ülkede ticari faaliyet yürüten, para kazanan ve bu işini de bir şekilde aracılar vasıtasıyla yapan firmalar bakımından vergileme hakkının Türkiye’de olduğuna inandıklarını ifade etti. Bu konuda bugüne kadar bu işi yürüten firmalar nezdinde vergi incelemeleri yaptıklarını kaydeden Ağbal, söz konusu incelemeler sonucunda Türkiye’de kazanılan ve vergisi ödenmeyen tutarlarla ilgili muhataplara gerekli tebligatları yaptıklarını anlattı. Ağbal, ”Bir kısmı gelip, bunu anlaşarak ödemek istedi, bir kısmı da dava etti. Bu konuda gerek hukuki değerlendirmelerimizi yapmış bulunuyoruz. Vergisini kendiliğinden ödemek isteyemeyenlere karşı da gerekli vergi denetim mekanizmalarını kullanıyoruz” dedi.