Maliye Bakanı Naci Ağbal, gelişen teknolojinin imkanlarını kullanarak, mükelleflerin ticari belgelerini elektronik ortama taşıdıklarını söyledi.
Bu kapsamda fatura, bilet ve ticari defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasına, iletilmesine, muhafaza ve ibraz edilmesine olanak sağlandığını belirten Ağbal, “Böylece bir taraftan mükelleflere önemli maliyet avantajları sağlarken, bir taraftan da Bakanlığın kayıt dışı ekonomi ile mücadeledeki olanaklarını artırdık” dedi.
Gelinen nokta itibarıyla Türkiye genelinde 50 bin 585 mükellefin e-Fatura uygulamasından yararlandığını ifade eden Ağbal, geçen yıl düzenlenen e-Fatura sayısının 113 milyonu aştığını, fatura tutarının ise 1,2 trilyon liraya ulaştığını vurguladı.
Bakan Ağbal, “Bakanlık olarak elektronik fatura uygulamalarını yaygınlaştırma çalışmalarımız sonucunda iki yıl içinde bu sayıyı 100 bine ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
AĞIR YÜK OLUŞTURUYOR
Ağbal, çok sayıda fatura düzenleyen ve faturaların ikinci nüshalarını kağıt ortamında saklamaları kendileri için ağır yük oluşturan mükellefler için de e-Fatura uygulamasına ilave olarak, ‘e-Arşiv’ uygulamasını hayata geçirdiklerini hatırlattı. Bu uygulamayla ilgili hizmet veren kayıtlı özel entegratör sayısının hali hazırda 41’e, kayıtlı kullanıcı sayısının ise 3 bin 335’e ulaştığını dile getiren Ağbal, e-Arşiv uygulamasında yıllık ortalama 500 milyon adet faturanın elektronik ortamda düzenlendiğini vurguladı.