Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bir yandan… Günlük yaşam için tarımsal üretimin öneminin savaşla ortaya çıktığı bir süreçteyiz. Bir yandan da, ekonomik değeri yüksek ve sağlık deposu yeni bitkilerle tanışıyoruz.
Üstelik…
Tarımsal üretimde süper gıda olarak tanımlanan bu ekonomik bitkiler üretici ve yöreye ekonomik değer katıyor.
Nitekim…
Son dönemde yaban mersini adıyla bilinen blue berry üretiminin artmasından sonra, dağ yöresi ekonomisi için umut olacak goji berry üretimi gündemde.
Gerçi…
Kuşburnuna benzeyen ve sulu tarım gerektiren goji berry üretimi Orhaneli çevresinde 3-4 dönümlük arazilerde başladı. Fakat iklim ve rakım olarak en uygun bölge olan Orhaneli Demirci Köyü’ndeki 21 dönüm araziye en büyük yatırım yapılıyor.
Üstelik…
Çok özel meyvenin Orhaneli Demirci’de üretilip paketlenerek ihraç edileceği goji berry yatırımına, kısa adıyla TKDK olarak bilinen Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da 800 bin liralık destek verdi.
O yatırımı…
Bursa’nın siyasetten, inşaat dünyasından ve BALKANTÜRKSİAD Başkanlığı’ndan tanıdığı Berat Tunakan’ın çocukları Begüm Tunakan ile Muhammed Berk Tunakan yapıyorlar.
Kuru yemiş gibi tek başına yenilebilen, çayı yapılıp içilebilen, tatlı ve salatalara konabilen, kurt üzümü olarak da bilinen goji berry tam bir sağlık deposu.
Çünkü…
Vücuda bol protein sağlarken, lifli yapısıyla zayıflamaya yardımcı oluyor. Yanı sıra yaşlanma karşıtı etkiler sağlarken, yaşlanma belirtileri oluşumunu önlüyor. C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirip B vitaminiyle enerji veriyor ve konsantrasyonu arttırıyor. Göz sağlığı koruyup kataraktı önlüyor.
Ayrıca…
Kan basıncı ve kolestrolün düşürülüp dengelenmesini sağlıyor. Karaciğer ve böbrek hastalıklarını iyileştirip kanser riskini de azaltıyor.
İşte…
Dağ yöresinin yeni umudu haline gelen goji berry ilaç ve kozmetik sanayiinin vazgeçilmezi olduğu için ihracat potansiyeli çok yüksek.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…