Serbest muhasebecilik yapan, evli ve 1 çocuk babası Serdal Çalışkan (33), yüksek ateş ve karın ağrısı şikayetiyle gittiği Acıbadem Bursa Hastanesi’nde gözetim altına alındı. Tetkikleri yapılan Çalışkan’da H1N1 virüsü olduğu tespit edildi. Tedaviye cevap vermeyen Serdal Çalışkan’ın akciğeri 5 gün içerisinde iflas etti. Yoğun bakım servisinde, yapay akciğer makinesi olarak bilinen Ecmo cihazına bağlanan Serdal Çalışkan, 62 gün boyunca cihaza bağlı yaşadı. Bu sırada, akciğer nakli yapılması kararlaştırılan Çalışkan için çağrı yapıldı.
MÜJDELİ HABER MERSİN’DEN GELDİ
Acil çağrı sırasına giren Serdal Çalışkan’a müjdeli haber Mersin’den geldi. Beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan İzzet Durgut’un (44) ve Serdal Çalışkan’ın dokularının uyum sağlaması üzerine zamana karşı yarış başladı.
Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa-İstanbul-Adana organ nakli bölge koordinasyon merkezleriyle yapılan yazışmaların ardından Ankara’dan havalanan ambulans jet, Mersin’den aldığı akciğeri İstanbul’a getirdi. Türkiye’de akciğer naklinin yapıldığı 15 merkezden biri olan İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi nakil ekibi, Acıbadem Bursa Hastanesi yoğun bakım ünitesinde cihaza bağlı yaşayan Serdal Çalışkan’ın nakil için İstanbul’a gerilmesini talep etti. Bunun üzerine harekete geçen Bursa nakil ekibi, hastayı İstanbul’a yetiştirebilmek için adeta seferber oldu.
AMBULANS HELİKOPTERLE NAKLEDİLDİ
Sağlık Bakanlığı’ndan ambulans helikopter talep edildi. Ancak Serdal Çalışkan’ın suni solunum cihazıyla birlikte ambulans helikoptere nakli mümkün olmayınca, obez hastalar için özel dizayn edilen 112 ambulansı istendi. Aort damarlarının bağlı olduğu Ecmo cihazıyla birlikte yoğun bakımdan çıkarılan Çalışkan, özel bir sedyeyle ambulansa bindirildi.
Genç adamla, hastane kapısı önünde kendini yolcu etmek için bekleyen eşi Emine (27) ve oğlu Bedirhan (4) arasında duygulu anlar yaşandı. Bedirhan, 62 gün sonra ilk defa gördüğü babasını el sallayarak yolcu etti. Ellerini açıp oğlunun kurtulması için dua eden 58 yaşındaki anne Yüksel Çalışkan, “Oğlumu kurtaracaklar, bütün doktorlara duacıyım” dedi. Baba Köksal Çalışkan (60) ise “Oğlumu 62 gündür hayatta tutan doktorlara çok teşekkür ediyorum. İnşallah nakil ile oğlum sağlığına kavuşacak. Oğluna ve sevdiklerine geri dönecek dua etmekten başka çaremiz yok” diye konuştu.
6 SAATLİK AMELİYATLA HAYATA DÖNDÜ
Önceki akşam özel ambulansla İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi’ne getirilen Serdal Çalışkan, saat 18.30 sularında ameliyata alındı. Yaklaşık 6 saat süren başarılı bir operasyonla, Mersin’den getirilen akciğer Serdal Çalışkan’a nakledildi. Nakli gerçekleştiren Doçent Doktor Cemal Asım Kutlu ve ekibi, domuz gribi nedeniyle akciğeri iflas eden bir hastanın bu şekilde 62 gün yaşatılması ve ardından başarılı şekilde organ naklinin gerçekleşmesinin, dünya tıp literatüründe bir başka örneği olmadığını söyledi. Doç. Dr. Kutlu, operasyonun başarılı geçtiğini, hastanın Ecmo cihazından ayrılarak, nakledilen akciğerin çalıştığını söyledi. Öte yandan, Dr. Kutlu ve ekibinin Türkiye’deki ilk başarılı akciğer naklini yapan ekip olduğu biliniyor.
Serdal Çalışkan’ın iyi haberi alan ailesinin endişeli bekleyişinin yerini ise sevinç çığlıkları aldı.
Virüse bağlı solunum yetmezliği yaşayan hastaların yüzde 40‘ının yoğun bakımda hayatını kaybettiğini, akciğer transplantasyonu ile hayatını devam ettirebilecek genç hastalar için organ naklinin son derece önemli olduğunu belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Anestezi, Reanimasyon ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Hüseyin Gönençer, “Serdal Çalışkan’ın akciğeri hiç görev yapmıyordu. 62 gündür Ecmo cihazına bağlı olarak yaşıyordu. Türkiye’de bu cihaza bağlı olarak en uzun yaşayan yoğun bakım hastası diyebiliriz. Böyle bir sürecin ardından transplantasyona giden tek vaka” dedi.