Dünyada bir ilk: Bursalı sanatçının eserleri görenleri hayran bırakıyor

Fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, dünyada bir ilk olarak nitelendirdiği sanatıyla ünlü tabloları gerçek mekanında oyuncu, dekor ve kostümlerle yeniden canlandırıp fotoğraflıyor. Bursa’da sergilenen ve gerçek resminden ayırımı zor yapılan fotoğraflar, görenleri kendisine hayran bırakıyor…

Dünyada bir ilk: Bursalı sanatçının eserleri görenleri hayran bırakıyor

Melisa Öztürer ÖZKAN

Yeşil Camii, Yeşil Türbe, Ulu Camii, Muradiye Külliyesi ve Hanlar…

Bursa’nın asırlardır yaşayan ve ilk günkü gibi korunan  tarihsel miraslarının en ünlü mimari yapıtlarında dünyaya mal olmuş ünlü resim tablolarını canlandırıyor…

Fotoğraf Sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, 2016 yılında başlayıp 3 yılda bitirdiği ‘Resm-i Mekan’ çalışmasında 40 eseri fotoğrafladı. Resimlerin çizildiği yerde, oyuncuların kişileri canlandırdığı; dekor ve kostüm çalışmasıyla aynı ambiyansın yaratıldığı ortamda çektiği fotoğraflarla Bursa kültür tarihini yaşatan Çetin’in eserleri Bursa’da Panaroma Fetih Müzesi ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde sergilendi.

Çalışmasının detaylarını Olay.com.tr’ye açıklayan Çetin, ‘Resm-i Mekan’ın ilham kaynağı ve gözbebeği olan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ni şöyle anlatıyor:

”Yeşil Camii’nde  gezerken tesadüfen Kaplumbağa Terbiyecisi’nin gerçek mekanının burası olduğunu öğrendim. Biz bunu neden bilmiyoruz? Sorusu üzerine bu çalışmaya başladım. Bu da bana ilham oldu. 2016’da başladım ve 2019’da 40 fotoğrafı bitirdim. Dünyaca ünlü tabloların, asırlık mekanlarını yeniden ortaya çıkarmak istedim. 1906 ve 1907 yılında Osman Hamdi Bey’in  iki şekilde çalıştığı tablonun canlandırdığım fotoğrafı, en beğendiğim çalışmam.”

 

Dünyada bir ilk

Fotoğraf Sanatçısı Çetin, ‘Resm-i Mekan’ adlı çalışmasının dünyada bir ilk olduğunu belirterek, ”Dünya’da ilk diyebilirim. Benzeriyle hiç karşılaşmadım. Portreleri canlandıranlar çok oldu ancak mekanında tabloları canlandırarak fotoğraflayan hiç olmadı. Eğer varsa bana ulaşsınlar.” dedi.

Sırada İznik Gravürleri var

Çetin, sıradaki hedefinin İznik’teki Gravürleri canlandırmak olduğunu belirterek, ”Resmedilen tabloların çoğunu fotoğrafladım. Şimdi Gravürlere yönelmek istiyorum. 2025 yılı İznik yılı olacağından dolayı İznik’te gravürleri canlandırmayı hedefliyorum. Bunu da sergiye dönüştürürsem çok mutlu olacağım.” ifadelerini kullandı.

Kitabı Bursa Valiliği’nde 

Fotoğraf Sanatçısı Neslihan Sağır Çetin ayrıca 40 fotoğrafını bir kitapla taçlandırdı. 2022 yılında Bursa’nın Türk Dünyası ve Kültür Başkenti seçilmesiyle valilik tarafından basılan kitap, Valilik makamında, gelen konuklara hediye edildi. Çetin, ilk baskının tükendiğini ve yakın zamanda kitabın 2. baskısının yapılacağını söyledi.

Fotoğraf tutkunları, www.resmimekan.com adresinden çalışmalara ulaşabilirler…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X