Dünya yeniden alarmda: ‘Maske geri mi dönüyor’

Covid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken iki yeni varyant tekrar hızla yayılmaya başladı. Uzmanlar, yeni varyantların şimdiye kadar karşılaşılan “en bulaşıcı” tür olduğunu öne sürüyor. Veriler en az 21 ABD eyaletinde Covid vakalarının çok yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor.

Dünya yeniden alarmda: ‘Maske geri mi dönüyor’

ABD Başkanı Joe Biden, son zamanlarda Covid-19’a yakalanan tek şanssız kişi değil.

Son zamanlarda ABD genelindeki 21 eyalette atık suda “çok yüksek” SARS-COV-2 virüs seviyeleri gözlemlendi.

Uzmanlara göre bu yaz, Covid enfeksiyonlarındaki artış 2023’ün aynı dönemine göre daha yüksek.

Yüksek sıcaklıklar nedeniyle yaz seyahatlerinin ve kapalı alan aktivitelerinin artması, vakaların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturan iki yeni varyantın (KP.3 ve KP.3.1.1 ) tırmanışa geçmesine neden oldu.

Veriler en az 21 ABD eyaletinde Covid vakalarının çok yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor.

Kaliforniya Üniversitesi yeni varyantlar için, “Çok, çok bulaşıcı bir varyantınız var, muhtemelen sahip olduğumuz en bulaşıcı olanlardan biri” açıklamasında bulundu.

Salgının üzerinden yıllar geçtiği için daha az sayıda insanın Covid testi yaptırmasıyla birlikte hastalığın tespit edilmesi zorlaşıyor.

Uzmanlar semptomlara dikkat etmenin her zamankinden daha önemli olduğu konusunda uyardı.

Covid semptomlarını diğer solunum yolu hastalıklarından ayırmak zor.

Üst solunum yolu semptomlarınız varsa —burun akıntısı ve tıkanıklık— veya öksürüğünüz varsa, Covid olmuş olma ihtimaliniz yüksek.

En az bir kez Covid enfeksiyonu geçiren veya aşıları güncel olan kişilerde semptomlar genellikle soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu hastalıklarına benzeyebiliyor.

Yaygın Covid belirtileri şunlardır:

  • Burun akması
  • Yorgunluk ve kas ağrıları
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Hafif ateş
  • Mide bulantısı veya ishal

Doktorlar, Covid’e işaret eden belirgin bir semptom olmadığını, bu nedenle emin olmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, virüsün vücutta tespit edilebilir hale gelmesi için uzun zaman geçmesi gerektiğinden, belirtilerin ortaya çıkmasından yaklaşık beş gün sonra test yapılmasını öneriyor.

Bazı kişiler virüsle karşılaştıktan bir veya iki gün sonra semptom gösterebilir.

Bunun nedeni virüsün daha hızlı büyümesi değil, bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve semptomatik olarak yanıt vermesidir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X