“Dünya kayısı başkenti” olarak bilinen Malatya’da, yaş kayısı hasadı devam ediyor. Geçen yıl yaşanan zirai dondan yüzde 95’ler seviyesinde etkilenen ve 35-36 bin ton rekolteye kadar düşen yaş kayısı, üreticiyi üzmüş ve Malatya ekonomisine büyük darbe vurmuştu. Bu yıl ise zirai dondan kısmen de olsa etkilenen yaş kayısıda 300 bin ton civarında rekolte bekleniyor.
Haziran ayının ortalarında başlanan kayısı hasadı, bu yılın yağışlı geçmesi ve havaların geç ısınması nedeniyle 15 gün geç başladı. Kale ve Battalgazi ilçeleri gibi Karakaya Baraj Gölü’nün kenarında bulunan rakımı düşük yerlerde kayısılar toplanmaya başlanırken, daha yüksek rakımlı yerlerde ise henüz dalında duruyor.
Hasat işlerinde, çevre illerden gelen işçiler ile özellikle Kobani’deki (Ayn el-Arap) DEAŞ terör örgütünün zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli sığınmacılar çalıştırılıyor.
Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 200 ağacı bulunan bahçe sahibi Niyazi Toper (53), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bahçesinde aynı aileden 6 Suriyeli işçi çalıştırdığını söyledi.
Ülkelerinden kaçarak, Türkiye’de yaşama tutunmak amacıyla çalışan Suriyelilerin pek çok zorlukla mücadele ettiğini dile getiren Toper, onlara yardımcı olmak için kayısı bahçesinde bu yıl Suriyelileri çalıştırdığını, işçilere verilecek ücretin günlük 38-40 lira olarak belirlendiğini kaydetti.
Havaların sıcak olduğu bu günlerde, bahçede çalışırken çok zorlandıklarını anlatan Toper, ramazan ayına denk gelen hasat döneminde, kavurucu sıcağa rağmen işlerini aksatmadıklarını ifade etti.
“Savaş biterse 5 dakika burada durmayız”
Kayısı hasadında çalışan Suriyeli Fatma Yusuf (39), bir yıl önce Kobani’de yaşadıkları DEAŞ zulmünden kaçarak 8 kişilik ailesiyle Türkiye’ye sığındıklarını anlattı.
IŞİD’ın Kobani’de insanları kestiğini ve namuslarına saldırdığını belirten Yusuf, kaçıp geldikleri Türkiye’nin ise kıymetlerini çok iyi bildiğini vurguladı. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde ayçiçeği ve şeker pancarı çapası işi yaptıklarını kaydeden Yusuf, oradan da Malatya’ya geldiklerini aktardı.
Yeniden yaşama tutunmak için ailesinin 5 ferdiyle bahçe sahibi Niyazi Toper’in yanında çalıştıklarını ve gece de çadırda kaldıklarını belirten Yusuf, “Kayısıda çalışıyoruz, işimiz iyi. Oruca rağmen çalışıyoruz, mutluyuz. Gece çadırda kalıyoruz” diye konuştu.
Suriyeli Yusuf Mahmud Ali (19) de 4 kişilik ailesiyle yaşadıkları Kobani’de, DEAŞ’tan kaçarak Türkiye’ye geldiklerini kaydetti.
Havaların çok sıcak geçtiği Malatya’da kayısı hasadında çalıştıklarını bildiren Ali, bütün olumsuzluklara rağmen ramazanda oruçlarını tutmaya gayret ettiklerini dile getirdi.
Kendilerine gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Türkiye’ye teşekkür eden Ali, tek isteklerinin ülkelerindeki savaşın bir an önce bitmesi olduğunu belirterek, “Savaş biterse 5 dakika burada durmayız. Geri memleketimize döneriz” dedi.
“35-36 derecede oruç tutmak kolay değil”
Battalgazi ilçesi Çolakoğlu Mahalle Muhtarı Şahin Çolakoğlu ise bu yıl dondan ve çiçek döneminde yağan yağmurdan dolayı kayısının döllenme yapmadığına dikkati çekerek “Ondan dolayı kayısı ağacı 15-20 kasa vermesi gerekirken, 1-2 kasa kayısı veriyor. Kayısının masrafı yüksek” ifadelerini kullandı.
Bazı bahçe sahiplerinin mağdur durumda oldukları için Suriyeli işçi çalıştırdığını belirten Çolakoğlu, kendisinin ise Mardin’den gelen 8 Türk işçiyle birlikte çalıştığını söyledi.