Suriye ordusuna ait savaş uçağının başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin denetimindeki Duma’da pazar yerine “vakum bombasıyla” düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 50 kişinin öldüğü bildirildi.
Sivillere yönelik Ağustos ayı içerisinde düzenlenen 3’üncü hava saldırısıyla birlikte Esad güçleri tarafından katledilen sivil sayısı 177’ye yükseldi.
AA muhabirinin Duma’daki sahra hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, orduya ait savaş uçağı muhaliflerin denetimdeki Duma ilçesinde pazar yerine “vakum bombasıyla” saldırdı.
Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 50 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 100 kişinin ise yaralandığını kaydeden yetkililer, yaralılardan birçoğunun durumunun ciddi olduğunu ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini ifade etti.
Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de rejimin Duma’da pazar yerine vakum bombasıyla düzenlediği saldırıyı doğrularken, olayın ardından halk arasında büyük korkunun meydana geldiğini belirtti.
Ağustos ayı içerisinde üçüncü katliam
Rejime ait savaş uçaklarının Ağustos ayının ilk haftası başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin denetimindeki Duma’da bir pazar yeri ve bazı beldelerde yerleşim yerlerine düzenlediği 30 hava saldırısında 60 kişi ölmüş, 200 kişi de yaralanmıştı.
Esad güçleri 16 Ağustos’ta da Duma’daki pazar yerine “vakum bombasıyla” saldırı düzenlemiş, saldırıda en az 67 sivil ölmüştü.
Rejim güçleri, abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Bölgenin abluka altında olması nedeniyle halk temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede halk, içme suyu ihtiyacını kuyulardan temin etmeye çalışıyor.
Esad 2 yıl önce de kimyasal katliam yapmıştı
Suriye’de dört yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta Esad rejimi, 2013’te 20 Ağustos’u 21’ine bağlayan gece, başkentin doğusundaki Guta bölgesine sarin gazıyla saldırmıştı. Saldırıya uykuda, savunmasız şekilde yakalanan halktan çoğu kadın ve çocuk yaklaşık bin 500 kişi hayatını kaybetmiş, 3 bin 600 kişi de zehirlenmişti. Esad rejiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kimyasal silah kullanımını yasaklayan Eylül 2013 tarihli kararından bu yana, 125 kez daha bu silahla saldırıda bulunduğu bildirildi.