Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6661 Sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u onayladı. Buna göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan, 38 yaşını tamamlayan Türk vatandaşları, defaten bin avro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 6661 sayılı Askerlik Kanun’u ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 6662 sayılı Dünya Ticaret Örgütünü Kuran Marakeş Anlaşmasını Tadil Eden Protokol ile Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Anayasanın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.
Cumhurbaşkanınca onaylanan Askerlik Kanun’u ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının dövizle askerliğini 6 bin Euro’dan bin Euro’ya düşürüyor. Buna göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan, 38 yaşını tamamlayan Türk vatandaşları, defaten bin Euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.
Albayların emekliliğine ilişkin düzenleme
Kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personel hakkındaki emeklilik talebine Yüksek Askeri Şura (YAŞ) karar verecek.
YAŞ tarafından emekliye ayrılmasına karar verilen albaylardan; 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 30. hizmet süresini tamamlayanlara emekliye ayrılması halinde alacağı ikramiyenin 5,5 katı, 29. yılını tamamlayanlara 11 katı, 28. yılını tamamlayanlara da 16 katı emekli ikramiyesi ödenecek.
Uluslararası aile cüzdanı
Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan “nüfus cüzdanı” ibareleri “kimlik kartı” şeklinde değiştirilecek ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere “biyometrik veri” ilave edilecek. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.
Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak.
Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek.
Maliye Bakanlığı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kartı, belirlenen tasarım ve sayıda bastıracak.
Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016’ya kadar Maliye Bakanlığınca bastırılacak, nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilecek.
100 liralık sigorta prim yükünü Hazine karşılayacak
Kanun, asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması nedeniyle artan işveren yükünü de azaltıyor.
Geçen yıl, aylık 2 bin 550 lira ve altı ücret alan işçi çalıştıran işverenin, her işçi için 100 liralık sigorta prim yükünü, Hazine karşılayacak.
Çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016’ya ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermeyen, sigorta primlerini yasal süresince ödemeyen, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyen, kuruma prim, idari para cezası ve gecikme cezası bulunan işveren bu destekten yararlanamayacak.
Kamu payı yüzde 50’den az olan şirketlerin denetimi
Kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından boşluk dolduruluyor ve kamu payı yüzde 50’den az olan şirketler, bunların iştirakleri ve bağlı ortaklıklarının Sayıştay denetiminin usulü yeniden düzenleniyor.
Buna göre, Sayıştay denetimine, sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak kamu payı bulunan şirketler de dahil olacak. Sayıştay, bu şirketlerden sermayesindeki kamu payı yüzde 50’den az olanların bağımsız denetim raporunu esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM’ye sunacak.