Kaynakların bilinçsizce tüketiminin beraberinde birçok sorunu getirdiğini dile getiren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Çarkları döndürürken hava, su ve toprak kirliliğine yol açmayacak sürdürülebilir üretimi sağlamak zorundayız. DOSABSİAD olarak bu yolda üyelerimizden aldığımız güçle dönüşüm konusunda öncülük yapıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
ÇEVİKEL: ENERJİ MALİYETLERİNE KARŞI YEŞİL ÜRETİM ŞART
Türkiye’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı gereği yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliği gündemine almasının çok değerli olduğunu kaydeden DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “2030 yılında karbon salınımının 1,5 kat düşmesi hedefi ve son yıllarda artan enerji maliyetleri dikkate alındığında sanayicilerimizin, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. 600’ü aşkın firma ve 50 bin istihdamla ihracata 5 milyar dolarlık katkı sağlayan DOSAB’ın iş dünyası kuruluşu olarak bu sorumlulukları hemen her gün dile getiriyoruz. Yeşil üretim, karbon ayak izi ve sınırda karbon vergileri gibi konularla yakından ilgileniyoruz. Artmaya devam eden enerji maliyetleri karşısında yeşil üretim, artık tek fırsat olarak önümüzde duruyor” diye konuştu.
‘SEKTÖREL BAZLI FİNANSAL DESTEKLER BEKLİYORUZ’
Yeşil üretimin gereklilikleri doğrultusunda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın etkilerinin sadece Avrupa Birliği (AB) ile sınırlı kalmayacağını da belirten Nilüfer Çevikel, “Artık yeşil dönüşüm, uluslararası ticaret ve ekonomi politikalarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen değişiklikler, gücünü üretimden alan Bursa’daki ihracatçı firmalarımızı da haliyle doğrudan etkileyecek. Bu süreç, yüksek yatırımları ve dolayısıyla finansman ihtiyaçlarını da ortaya çıkarıyor. Avrupa Birliği’nin 1 trilyon Euro kaynak ile desteklediği bu dönüşüm sürecine firmalarımızın ayak uydurması için sektörel bazda yeni finansman desteklerinin sunulması, iş dünyamızın rekabet gücünü artıracaktır” ifadelerini kullandı.
DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİŞ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Küresel enerji krizinin sanayici üzerinde maliyet baskısı oluşturduğunun da altını çizen Çevikel, “Sanayicilerimizin yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu süreçten en çok etkilenecek sektörlerin temsilcileri ile kamudaki muhataplarını bir araya getiriyor ve sektörlerin yol haritasını birlikte belirliyoruz. Böylece hem üretim hacmi ile en güçlü sanayi bölgelerinden biri olan DOSAB’ın, hem de şehrimizin yeşil dönüşümüne öncülük ediyoruz. Üretimin kalkınma için tek başına bir anlam ifade etmediği, bunun sürdürülebilir olması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu gerçekten hareketle DOSABSİAD olarak üzerimize düşen sorumluluğu gururla üstlendik. Bilgilendirme, zararları telafi etme ve yol gösterici olma noktasında başrolde yer almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.