Uzmanlar, dolar endeksindeki yüzde 35,7’lik yükselişe karşın, altındaki yüzde 41’lik düşüşe işaret ederek, tüm bu gelişmelerin sarı metalin cazibesini kaybetmesine neden olduğunu, altının “güvenli liman” unvanını dolara kaptırdığı yorumunu yapıyor.
Konuyu AA muhabirine değerlendiren Oxford Economics Varlık Yönetim Müdürü Gabriel Stein, yıla 1.200 doların altında başlayan altının onsunun, 1.300 dolar seviyelerine kadar yükselse de daha sonra başlangıç noktasına doğru gerilediğini dile getirdi.
Bu durumun altının bugünkü rolüyle çok yakından ilişkili olduğunu aktaran Stein, “Altındaki işlemler başlarda dolara karşı korunma amaçlıydı. Altın, getirinin olmadığı bir ortamda sadece fiyat yükselişini devam ettirirse yatırımcılar için çekicidir. Uzun bir süreden beri doların güçlendiği ve güçlenmeye devam etmesinin beklendiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu da altının çekiciliğinin azaldığı anlamına gelir” değerlendirmelerini yaptı.
Stein, altının kaos zamanlarında güvenli liman olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Daha yüksek faiz oranları da doları, altına kıyasla daha çekici kılacaktır. Dolayısıyla Fed’in faizleri artırması ve küresel gelişmeler ışığında bakıldığında, çok net bir şekilde altının yatırımcılar için güvenli liman olmayacağını söyleyebiliriz.”
“Altının onsu için yıl sonu tahminimiz 1.250 dolar”
Saxo Bank Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen, güçlü dolar göz önüne alındığında altının yıllık bazda çok fazla değişim göstermediğini belirterek, bu durumu “oldukça etkileyici” şeklinde nitelendirdi.
Altının geçen iki ay boyunca 1.170-1.230 dolar aralığında hareket ederek, yatırımcı ve işlem yapan kişilerin ilgisini çektiğini kaydeden Hansen, Yıl sonunda biz altının onsunun 1.250 dolar civarında işlem göreceğini tahmin ediyoruz ve 2016 da da büyük ihtimalle yukarı yönlü hareketine devam etmesini bekliyoruz.” dedi.