Dolandırıcıların yeni tuzağı: Kurye

Dolandırıcıların yeni bir oyunu daha ortaya çıktı. ‘Kurye’ tuzağını kullanarak vatandaşı mağdur eden dolandırıcılar, sadece bir telefon görüşmesiyle yöntemlerini uygulayabiliyor.

Dolandırıcıların yeni tuzağı: Kurye

Posta’dan Gülten Uğurlu’nun haberine göre Kendini polis ya da savcı olarak tanıtarak ya da ‘kargonuzu getirdik, evde yoktunuz’ diyerek vatandaşı dolandıranların, dolandırıcılık yöntemleri artık sınır tanımaz hale geldi.

Son bir haftadır da yeni bir dolandırıcılık girişimi başladı. Bunun da adı ‘kurye tuzağı’. Bir aramayla bir yılda ödediğiniz faturayla karşılaşabilirsiniz.

NASIL YAPIYORLAR?

Peki Tüketiciler Derneği’ne son günlerde en çok bilgisi gelen bu dolandırıcılık yöntemi nasıl işliyor? Sizi telefonunuzdan birisi arıyor, ‘şu an evinizin kapısının önündeyim. Kuryeniz var. Evde yoksunuz, kuryeyi nereye teslim edeyim’ derken telefon kapanıyor. Siz de yarım kalan konuşma üzerine nerden, neyin geldiğinin büyük bir merakıyla, telefonunuzda görülen numarayı arıyorsunuz.

7 SANİYE 25 LİRA

İşte bu noktada dolandırıcıların tuzağına düşmüş oldunuz. Çünkü geriye dönüp numarayı aradığınızda ‘kuryelerimizi bu numaradan arayamazsınız’ diyen bir telesekreter (sesli mesaj) size cevap veriyor. O anda da telefonunuza ‘0 888’ ile başlayan numaradan bir mesaj geliyor. Bu ‘0 888’ ile başlayan numarayı ararsanız ciddi zarara uğruyorsunuz. Çünkü 7 saniyede bir 25 lira ücret kesiliyor.

1000 LİRAYA YAKIN

Sizi telefonda yaklaşık 4-5 dakika bu şekilde bekletiyorlar. Sonra telefon kapanıyor. Artık o ayki telefon faturanızda büyük bir sürprize hazırlıklı olmalısınız. Çünkü faturanızda mevcut ödeme miktarınızın üstüne 1000 liraya yakın bir fazlalık ekleniyor. Bilmediğiniz numaralardan gelen vaadlere kanmamak, dikkatli olmak gerekiyor. Başınıza böyle bir durum geldiğinde de hemen yasal haklarınızı kullanın.

NİTELİKLİ SUÇ KAPSAMINDA

Dolandırıcıların buradaki yönteminin ‘kuryeniz var’ cümlesi olmasının yanı sıra ‘kızınız kaza yaptı’, ‘eşiniz hastanede’ gibi mutlaka geri aramayı gerektirecek cümleler de kurabileceğini belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Bu gibi olaylar, ceza kanunu açısından nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturuyor. Çünkü bir plan mevcut. Önceden size yapılan bir arama ve sizi merakta bırakma bilgisi var. Aradığınızda, sizi başka bir numaraya yönlendirme var” dedi.

SAVCILIĞA BAŞVURUN

Levent Küçük, bu tür dolandırıcılıkla karşılaşan vatandaşa ise şu tavsiyelerde bulundu: “Hemen hem sizi ilk arayan numara hem de size verilen ve aradığınız numarayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunun. Ayrıca dolandırıcılıktaki bedel, telefon faturanıza o ay yansımadıysa iptal, eğer ödediyseniz de iadesi için telefon operatörünüze talepte bulunun. Bilgi teknolojileri kurumu’na da şikayet etmek gerekiyor. Bütün bunlara rağmen vatandaştan bu telefon ücreti tahsil edilirse, vatandaş tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurulabilir.”

OPERATÖR ABONESİNİ KORUMALI

Burada en önemli görevin telefon operatörlerine düştüğünü belirten Levent Küçük, “Faturayı tahsil eden şirket, telefon operatörü. Bir kişinin aylık faturası ortalama 100 lira geliyorsa, bir başka ay kullanım süresi, internet ve SMS (mesaj) haklarını aşmadığı halde faturası 800-1000 lira geldiğinde, bu apaçık dolandırıcılık oluyor. Operatör sadece faturayı tahsil etmeye bakmamalı, önce abonesini korumalı. durumu farkettirmeli ve yasal yollara başvurulmalı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X