Aile hekimlerinin cumartesi nöbetlerine gitmeyeceklerini açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı doktorlara ceza puanlarını artırmıştı. Önümüzdeki hafta ise 21 bin 352 aile hekimi bu uygulamaya tepki olarak iş bırakacak.
Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, “Birinci basamak sağlık çalışanları, cumartesi günleri fazla çalışmaya kaynaklık eden yasal düzenlemelerin ve iş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, çalışma koşullarını ağırlaştıran, tahammülsüz kılan ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin tamamen geri çekilmesini talebiyle 20-21-22 Mayıs günleri iş üretmeyecektir” dedi.
“AZ SAYIDA İNSAN GÜCÜYLE ANGARYA İŞLER”
Sağlık meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2015 tarihinden beri Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarını hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri ‘nöbet’ adı altında 8 saat fazla çalıştırmaya; toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) çalışanları ise cumartesi günleri ASM’leri zorla denetleterek, az sayıdaki insan gücüyle onlarca görev, sorumluluk, angarya işler yükleyerek çalıştırmaya zorlamaktadır. ASM’de çalışan aile hekimi, hemşire, ebe, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarının çoğu, kendilerine haksızca, hukuksuzca dayatılan cumartesi günleri fazladan çalışmaya karşı haklarını korumak için cumartesi günleri ASM’lerini açmayarak 5 aydır başarılı bir direniş sergilemektedirler. Sağlık Bakanlığı, 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği yayınlamıştır. Bu yönetmelik değişikliğiyle cumartesi günleri direniş yapan sağlık çalışanlarına verilen ceza puanları 4 kat artırılmış, hakkını arayan çalışanları anında işten atma tehdidi hayata geçirilmiştir.”
BAKANLIK NÖBETE GİTMEYEN HEKİMİ CEZAYLA YILDIRMAK İSTİYOR”
Nöbete gitmeyen hekimlerin bakanlıkça ceza aldığına dikkat çeken Tabip odası Başkanı Aydın, “Yapılan yönetmelik değişikliği ile dünyada eşi benzeri görülmemiş keyfi, istismara açık (verilen diğer görevi yapmamak 10 puan, afişleri usulüne uygun asmamak 5 puan, nöbetlere gelmemek 20 puan vs) 35 ayrı uygulama kriteri ve bunun karşılığında ceza puanları getirilerek, sözleşme fesihleri (2 yıl içinde 100 ceza puanı almak fesih nedeni sayılmaktadır). Yani işten atılmalar kolaylaştırılmış, iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılmış; fazla çalıştırma, angarya görevlere karşı direnenlere aba altından sopa gösterilmiştir.
“AİLE HEKİMLERİ 2 YILDIR SESLERİNİ ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR”
Mevcut Aile Hekimliği Yasası ve buna bağlı yayınlanan yönetmeliklere dayanılarak uygulanan ağır çalışma koşulları ve baskıcı tutum karşısında, çalışanların aile sağlığı merkezlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışmaya dayanacak hali kalmamıştır. ASM ve TSM çalışanları, kendilerine dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı yaklaşık 2 yıldır seslerini soluklarını çıkarmaya çalışmaktadırlar. Ancak maalesef birinci basamak çalışanlarının haklı feryadına Sağlık Bakanlığı’mızın yanıtı hep tehdit ve sopa olmuştur” diye konuştu.
Dr. Ertuğrul Aydın, birinci basamak sağlık çalışanlarının cumartesi günleri fazla çalışmaya kaynaklık eden yasal düzenlemelerin ve iş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, çalışma koşullarını ağırlaştıran, tahammülsüz kılan ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin tamamen geri çekilmesini talebiyle 20-21-22 Mayıs günleri iş üretmeyeceğini kaydetti.