Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan ABD’ye tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner’in, PYD’nin de Suriye’ye ilişkin barış görüşmelerinde sürece dahil edilmesi yönündeki sözlerine karşılık, “ABD, o zaman DEAŞ’ı da davet etsin.” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan ABD’ye tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 9’uncusu düzenlenen Büyükelçiler Konferansı kapsamında düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’in, PYD’nin de Suriye’ye ilişkin barış görüşmelerinde sürece dahil edilmesi yönündeki sözleri hakkında şunları söyledi:

“ABD o zaman DEAŞ’ı da davet etsin. Biz, Rusya ile ABD’yi davet etme konusunda hemfikir kaldık. Lavrov ile görüştük ve ABD’yi davet edeceğiz. Astana’da olacak. ABD’nin rolünü ve katkısını da inkar etmiyoruz. Ama ABD’nin, özellikle yeni yönetimden beklentimiz şudur. Öyle de olacaktır. Terör örgütüyle iş birliğine son verilmesi gerekiyor. Bir terör örgütünü masaya davet edeceksen El Nusra’yı da davet et, DEAŞ’ı da davet et. Öyle saçmalık olur mu? Maalesef çok anlatmamıza rağmen gider ayak bile şu andaki yönetim bu çok ciddi hatalar yapmaktadır. Esasen şunu unutuyorlar. Bu tür davranışları, gerçekten yanlış politikaları Türk toplumunda çok derin yaralar açıyor. Bu derin yaraların tamir edilmesi zaman alır. Giderayak ‘Ne zarar verirsek kardır’ anlayışıyla hareket ediyorlarsa kusura bakmasınlar biz yeni yönetimle ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. İki birbirine güvenen müttefik gibi yolumuza devam etmek istiyoruz. Bu konuda da umutluyuz, öyle öngörüyoruz, görüyoruz. Fakat şu andaki yönetimin PKK’ya YPG aracılığıyla destek vermesi… Açık söylüyoruz, YPG’ye verdikleri silahlar PKK’nın elinde.”

Bu terör örgütlerine Türkiye’nin önemli bir müttefiğinin ve stratejik bir ortağının destek vermesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Çavuşoğlu, “Dolayısıyla Astana’da YPG olmayacak.” ifadesini kullandı.

“Gerçek muhalefet olması lazım”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’in PYD’nin de Suriye’ye ilişkin barış görüşmelerinde sürece dahil edilmesi yönündeki sözlerine karşılık Çavuşoğlu, YPG’nin amacının, DAEŞ ile mücadele etmek olmadığının, Suriye’yi bölmek olduğunun altını çizdi.

Böyle amaçları olan bir terör örgütünün müzakere masasında yerinin olamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, “Neyi müzakere edecek. ‘Suriye topraklarının şu kadarını istiyorum, bu kadarını bana verin, petrolün ve diğer kaynakların olduğu yerler benim olsun gerisi sizin olsun mu?’ diyecek.” şeklinde konuştu.

Astana sürecine ABD’yi kimin davet edeceği yönündeki soruya ise Çavuşoğlu, Suriye konusunda Rusya ile bir süreç başlattıklarını, sürecin zor da olsa devam edildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, “Buraya kimler katılacak, şu ana kadar BM ve ABD’nin katılması konusunda hemfikiriz. Davet tabii ki elbette birlikte yapacağız. Prensip olarak katkı sağlayabilecek kurum ve ülkelerin katılmasından yanayız. ‘Sadece ben de oradaydım’ demek için bir ülkenin katılması veya davet edilmesi doğru değildir. Muhalefetin de gerçek muhalefet olması lazım. Sözde muhalefet olmaması lazım.” diye konuştu.⁠⁠⁠⁠

KKTC müzakere heyetine övgü

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin de bilgi vererek, Türkiye olarak Kıbrıs sorununun çözümünde her zaman ne dediğini, ne istediğini bilen ve yapıcı bir ülke olduklarını söyledi.  Çavuşoğlu, müzakerelerin sonucunda bazı konularda yaklaşımlar olsa da bazı konularda görüş ayrılığının devam ettiğini anlattı. 

Beşli konferansta da Türkiye’nin kendinden emin bir şekilde masada olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye ile KKTC heyetinin görüşlerinin tamamen örtüştüğünü vurguladı. KKTC müzakere heyetinin ne kadar olgun ve vizyoner bir devlet olduğunu bu süreçte herkese gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Çözüm için kararlı olduklarını ama ne olursa olsun çözüm olsun demediklerini de herkese gösterdiler.” ifadesini kullandı.

Genel anlamıyla sakin bir ortamda geçen görüşmelerde Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisinin objektif bir tutum sergilediğini ancak bu süreçte görüşler arasında ciddi farklılıklar olduğunu gördüklerini söyleyen Çavuşoğlu, teknik çalışmaların sürmesi konusunda hemfikir olduklarını ve bir takvim belirlediklerini hatırlattı. 

“Yok öyle Karpaz’mış, diğer yerlermiş”

Bakan Çavuşoğlu, her iki tarafın da BM temsilcisine, haritaları kısa süre içinde birbirlerine gösterdiğini ve karşılıklı harita paylaşımı gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Ancak iki tarafın da bu haritaların kabul edilemeyeceğini belirten birer mektubu BM Temsilcisine verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Sayın Akıncı da zaten Rum tarafının teklifinin ciddi olmadığını, hiçbir Kıbrıs Türkü’nün bu haritayı kabul etmeyeceğini güçlü bir şekilde vurguladı. Aynı şey bizim için de geçerlidir. Yok öyle Karpaz’mış, diğer yerlermiş, bunlar zaten söz konusu olamaz ama daha harita aşamasına geçilmediği için tüm detaylara girmenin de bir anlamı yok. Ama herkes müsterih olsun. Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güvenlik, garanti, toprak ve diğer konulardaki hassasiyeti bizim hassasiyetimizdir. Bu konudaki haklarımızı ve çıkarlarımızı biz sonuna kadar savunuruz. Hiç kimse endişe içinde olmasın. Sosyal medyada da çok manipülatif bilgiler de yayılıyor. Onlara itibar etmesinler ve bize güvensinler.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X