GÜRHAN ADANA
Yenişehir Belediyesi 2. Uluslararası Altın Biber Festivali kapsamında düzenlenen panelde, ilçedeki biber yetiştiriciliği masaya yatırıldı. Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Serhat Ayas’ın yönettiği panele Dr. Hülya Akbaş ve Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.
Dünyada yetiştirilen 140 meyve sebzenin 80’inin ülkemiz topraklarında yetiştirilebildiğini belirten Ayas, Bursa bölgesinde yetiştirilen biber çeşitlerinin yüzde 79’luk bölümünün Yenişehir Ovası’nda yetiştirildiğini kaydetti. Tüm verilerin topraklarımızda yüksek verim ve kalitede ürün alınabildiğini gösterdiğini anlatan Ayas, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında dünya 11’incisi olduğunu söyledi. Ayas, “Dış piyasaya yönelik ürünler yetiştirilmelidir. Üreticilerimiz yüksek pazar değeri olan ürünlere yönlendirilmelidir” dedi.
HAZIR FİDELER
Dünyada tüketilen biber çeşitleriyle, ülke genelinde yetiştirilen biber çeşitlerinin aynı cins olmadığının altını çizen Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan da, çiftçinin dünya pazarlarında tutulan cinslere yönelmesi gerektiğini vurguladı.
Çiftçinin, tarlasına diktiği biber fidelerinin yüzde 40’ını kendisinin yetiştirdiğini, kalanını ise satın aldığını ifade eden Erdoğan, “Hazır fideler modern tesislerde yetiştirilen kaliteli ve verimi yüksek fidelerdir. Çiftçimizin bu biber fidelerini kullanmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Gübreleme ve hastalıklarla mücadelede uzman görüşü alınmasını isteyen Erdoğan, “Ülkemizde ilaçlama oranı Avrupa ülkelerine göre 6’da 1’dir. Onlarda ilaçlama bize göre 6 kat daha fazla, ama bizim ürünlerde ilaç kalıntısı çıkıyor. Bundan da ülkemizde bilinçsiz ilaçlama yapıldığı anlaşılıyor” ifadelerine yer verdi.
BESİN DEĞERİ YÜKSEK
Biberin besin değeri ve kullanım alanları konusunda bilgi veren Dr. Hülya Akbaş da, biberin oldukça besleyici bir sebze olduğuna dikkat çekti. Akbaş, “Biber, lif oranı yüksek, minerallerce ve A ve C vitaminlerince zengin bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını olumlu yönde etkiliyor. 45 gram biberde bir günlük C vitamini karşılanmaktadır. Pişirince besin değerinin 3’te birini kaybettiği için biber taze olarak tüketilmelidir. gıda sanayinde de önemli bir hammadde olan biber, kalori düzeyi düşük olduğu için diyete de uygundur” dedi.