Eğer dişlerinizi her fırçaladığınızda diş etleriniz kanıyorsa, erken dönem diş eti iltihaplanması ile karşı karşıya olabilirsiniz. Eğer diş etlerinizin şiş veya kırmızımsı olduğunu fark ederseniz, bunun başka bir belirti olduğunu not edin. Bunun sebebi dişlerde biriken plaktır. Diş plağı, diş ve diş eti arasındaki yapışkan film tabakasıdır. Bu yazıda diş eti iltihaplanması için uygulayabileceğiniz doğal tedavileri öğrenin.
Diş eti iltihabı nedir ve nasıl oluşur?
Diş eti iltihabının belirtileri diş etlerinde ağızdaki bakteri ve yemeklerden oluşan yapışkan bir film tabakası halindeki plak sebebiyle ortaya çıkan kanama ve şişlik ile kendini gösterir. Bu durum yetersiz ağız hijyeni veya belli gıdaların (örneğin kahve gibi) aşırı tüketiminden dolayı ortaya çıkar. Plak daha sonra “tartar” adını verdiğimiz sarımsı tabakaya dönüşür.
Bu işlem sonucu diş etlerini rahatsız eden ve incelten toksinler ortaya çıkar, diş ile diş eti arasında “cep” adı verilen boşluklar oluşur ve burada derin bir enfeksiyon meydana gelebilir – bu enfeksiyon kemiğe kadar uzanabilir. Bu dişin sallanmasına ve hatta düşmesine bile sebep olabilir.
Diş eti iltihaplanmasının bazı sebepleri:
Yanlış diş temizliği; çok sert bir diş fırçası kullanmak, yemeklerden sonra dişleri fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ve benzerleri
Duygusal stres
Hormonal dengesizlik, örneğin hamilelik, ergenlik veya adet dönemleri gibi
Beslenme eksikliği
Kemik erimesi ve diyabet gibi hastalıklar
Belli gıda ve ilaçların tüketilmesi; kan inceltici ilaçlar, antibiyotikler, anti-hipertensifler, bağışıklık sistemi destekleyicileri veya anti-epilepsi ilaçları.
Diş eti iltihaplanması için evde uygulanabilecek en iyi tedaviler nelerdir?
Hidrojen peroksit ve karbonatı eşit miktarlarda karıştırın ve bu karışımı kullanarak dişlerinizi fırçalayın. Özellikle diş eti etrafına yoğunlaşın. Karbonat plakların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur, dişleri dezenfekte eder ve parlatır, böylece daha beyaz dişlere sahip olursunuz.
Her gece ağzınızı ılık su ve yarım çay kaşığı tuz karışımı ile çalkalayın.
Süt veya aloe vera jeliyle pişirilmiş incirle diş etlerinizi günde birkaç kez ovalayın.
Her ana yemekten sonra bir veya iki parça çedar veya İsviçre peyniri tüketin (öğle yemeği veya akşam yemeğinden sonra). Ayrıca soyulmamış bir elmayı da yiyebilirsiniz.
Bir çay kaşığı kuru nane, anason, biberiye ve 3/4 bardak su ile bir çay hazırlayın. Karışımı on dakika kaynatın, süzün ve her saat başı ağzınızı bu karışımla çalkalayın.
Bir bardak su ve yarım çay kaşığı elma sirkesi kullanarak hazırladığınız gargara ile ağzınızı her sabah çalkalayın. Bunu aynı zamanda bir yemek eşliğinde tüketebilirsiniz.
Üç damla lavanta yağı ve bir yemek kaşığı saf balı soğuk veya ılık su ile karıştırın ve ağzınızı bu karışımla çalkalayın.
Bir bardak sıcak su ve iki damla mür karıştırarak bir çözelti hazırlayın. Her yemekten önce için.
Bir bardak kaynar suya bir avuç adaçayı yaprağını ekleyin. Üzerini kapatın ve soğumaya bırakın, daha sonra bu karışımla gargara yapın. Bu karışım antiseptik ve anti-mantar etkiye sahiptir ve diş eti iltihaplanmasını önler ve dişleri temiz tutar.
Bir bardak suya iki yemek kaşığı kekik ekleyin. Diş eti iltihaplanmasına sebep olan bakterilerden kurtulmak için üzerini kapatıp bir kaç dakika bekleyip gargara yapın.
Bir bardak kaynar suya iki yemek kaşığı sardunya yaprağı ekleyin. 15 dakika demlemeye bırakın. Süzün ve günde iki kez gargara için kullanın.
Bir bardak su ile iki yemek kaşığı kurutulmuş ebegümeciyi beş dakika kaynatın. Sıvı ılıkken günde birkaç kez gargara yapın.
Yarım bardak böğürtleni, yarım bardak sütü, bir çay kaşığı vanilya özünü ve doğranmış muzu pürüzsüz olana dek blenderde karıştırın. Sabah ilk iş olarak için. Böğürtlenler diş eti iltihaplanmasına neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur.
Bir avuç mango yaprağını bir litre kaynar suya ekleyin. Üzerini kapatın ve soğumaya bırakın. Günde bir kez bu sıvı ile gargara yapın. Ayrıca yıkadığınız ve püre haline getirdiğiniz iki dilim mangoyu beş dakika boyunca çiğneyebilirsiniz.
30 gram bal ile 7 damla limon suyu ve 7 damla nane şekeri özü yağını karıştırıp gargara için kullanabilirsiniz.
Bir yemek kaşığı dağtütününü ebegümeci ve ulak otu ile beraber bir bardak suyla ısıtın. On dakika bekletin. Sıvıyı süzün ve 5 damla adaçayı yağı özü ekleyin. Bunu bir cam kaba aktarın (kavanoz veya şişe), kapağını kapatın ve her diş etiniz kanadığında iyice çalkalayıp gargara yapın.
30 gram aloe vera jelini 30 gram bal ve 8 damla hidrojen peroksit ile karıştırın. Ağzınızı günde iki kez bu karışımla çalkalayabilirsiniz.
Bir avuç sedefotu ve bir litre su ile bir çay hazırlayın. Bu ağız gargarası sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç kez kullanılabilir.
Doğranmış domates, ıspanak, iki diş sarımsak ve brokoliyi blendere koyup üzerine bir bardak su ekleyin. Günde bir bardak için.
Bir avuç çileği nane ile blenderde karıştırın. Eğer çok yoğun olursa, biraz su katın. Ana yemeklerden sonra için.