EKONOMİ SERVİSİ
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’de dönüşümün Bursa’dan başlaması gerektiğini belirterek, bunun için de yüksek teknoloji yeni Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) şart olduğunu söyledi.
Burkay, kurulması düşünülen OSB’nin, Bursa’nın ve Türkiye’nin önüne koymuş olduğu hedefleri yakalamada bir araç olduğunun altını çizdi. ”Burada hedef aslında Bursa’yı dönüştürmek” diyen Burkay, ”Türkiye’nin Detroit’i” olarak anılan Bursa’nın Detroit ile aynı kaderi paylaşmaması gerektiğini ifade etti.
DETROİT’E BENZEMEYELİM
Otomotive yeni bir şeyler eklemenin şart olduğunu kaydeden BTSO Başkanı, şöyle devam etti: ”O da nedir? Bizim mutlaka bu otomotivi sektörel çeşitliliğe dönüştürmemiz lazım. Bunu yapan bölgeler battı. Örneğin Detroit; en son hizmet sektörü ve turizme ağırlık vermişler. Şimdi ABD gibi bir ülkeyi düşündüğün zaman turizmde merkez olacaksın mümkün mü? Ama bölgede bu alanlara milyarlarca liralık yatırım yapılmış, hiçbiri geri dönmemiş. Geri dönmeyince de konkordato ilan edilmiş. Halbuki orada sektörel çeşitliliğe gidilseydi, otomotivin güçlü olduğu zamanda oraya savunma sanayini, uzay havacılığı, bilişim sektörünü getirselerdi böyle olmazdı.”
DÖNÜŞÜM BURSA’DA OLACAK
Son 10-15 yıldır Türkiye’de sanayiden hizmete, turizme kayan birçok grup olduğuna dikkat çeken Burkay, buna karşın hizmet ve turizm sektörlerinden sanayiye geçen hiçbir grup bulunmadığına işaret etti.
Burkay, Türkiye’de değişim ve dönüşümün mutlaka olacağının altını çizerek, ”Bu değişim ve dönüşüm de altyapısıyla, bilgi birikimiyle ve güçlü potansiyeliyle Bursa’da olacak. Bizim buna hazırlık yapmamız lazım. Şirketlerimizin birçoğu yeni alanlara yatırım yapmak istiyor, fakat maalesef yatırım yapacak mevcut sahalarımız yok. En büyük sıkıntı bu. Biz Bursa olarak, özellikle orta, yüksek ve ileri teknolojili alanlarda yatırım sahalarını oluşturup uluslararası teknoloji şirketlerini Bursa’ya getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
OTOBAN VE LİMAN BAĞLANTISI
Dev şirketlerin Bursa’ya kendi başlarına gelmeyeceklerini dile getiren Burkay, Bursa’daki firmalarla ortaklıklar yapılacağını vurguladı.
Burkay, ”Bu oluşumların olması için de içinden raylı sistemlerin geçtiği, otoban ve liman bağlantısının olduğu, lojistik merkezi ve serbest bölgelerin bulunduğu müthiş bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yeni nesil OSB’ler son 20 yılda tamamen Asya Pasifik Bölgesi’nde proje olarak hayata geçirilmiş. Avrupa yıllardır yeni bölgeler açmıyor. Çünkü orada üretim gücü düştüğü için mevcut bölgeler boşalıyor” diye konuştu.
YENİ OSB’YE BUTİK ÜNİVERSİTE
Yeni nesil OSB’nin mutlaka açılması gerektiğinin altını çizen Burkay, bunun içinde üniversitenin de olacağını açıkladı. Burkay, ”BTSO Üniversitesi’ni bölgenin içine kuracağız. 5-6 bin nüfuslu butik bir teknoloji üniversitesi olarak düşünüyoruz. İçinde mükemmelliyet merkezi olacak. Üniversite için bu çok önemli” dedi. BTSO Başkanı, bir kentin beyninin üniversite olduğuna dikkat çekerek, teknoloji geliştirme merkeziyle bu yapıyı güçlendireceklerini belirtti.
İHRACATTA KİLOGRAM FİYATI 8 DOLARA ÇIKARACAĞIZ
İbrahim Burkay, bölge içinde yer alacak şirketlerin ortak Ar-Ge çalışması yapabildiği ve kümelenebildiği çok büyük teknoloji merkezlerini kuracaklarını ifade ederek şunları kaydetti: ”Bütün bunlara baktığınız zaman bırakın Bursa’yı burası Türkiye’yi dönüştürecek bir bölge. Bursa’nın ihracat kilogram fiyatı 4 dolar. Türkiye’nin ise 1,68 dolar. Ülkemizin 2023 hedefi 4 doları yakalamak. Biz zaten bunu yakalamışız. Bursa’nın 8 dolara çıkması lazım. İşte bu bölge bunu sağlayacak.”
DÜNYA DEVLERİ BEKLEMEDE
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yeni nesil OSB’ye dünya markalarından da büyük talep olduğunu belirtti.
Burkay, şöyle devam etti: ”Bu dünya devi firmalar Bursa’ya gelecek ve hiçbirinin atığı yok, hepsi teknoloji şirketi. Bu şirketlerin arzusu burada üretim yapmak. Türkiye’nin farklı noktalarından teklif alıyorlar, ancak burayı istiyorlar. Bursa’ya 2023 için 75 milyar dolar ihracat hedefini koydum. Bu durduk yere konmadı. Bugünkü altyapımızla ve sektör dağılımıyla 45-48 milyar dolar ancak yapılır. 75 milyar doları yapmak istiyorsak o teknoloji şirketlerinin her biri 3-4 milyar doları gerçekleştirecek zaten. Bunlar özellikle yurtdışı piyasalara üretim yapmak için buraya geliyorlar.”
KOMPOZİT MÜKEMMELİYET MERKEZİ
BTSO’nun Türkiye’deki dönüşüme paralel diğer projelerine de değinen Burkay, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) işbirliğinde Türkiye’nin ilk Tekstil Mükemmelliyet Merkezi’ni kuracaklarını hatırlattı. Bunun 12 milyon lira bütçeli bir proje olduğunun altını çizen Burkay, ”Söz konusu merkezin ardından Kompozit Mükemmelliyet Merkezi projesini de başlattık. Bunu da yeni bölgeye kuracağız. Kompozit malzeme şuanda günümüzün ve geleceğin malzemesi. Özellikle metalürji ve malzeme alanında en önemli alanlardan bir tanesi. Uçaklarda, otomotiv sektöründe, raylı sistemde, havacılıkta, savunmada, enerjide kullanılıyor” dedi.
YERLİ HELİKOPTERE BURSA İMZASI
BTSO Başkanı İbrahim Bursa’da raylı sistemde üretim yapan tek bir şirket olduğunu hatırlatan Burkay, havacılık ve savunmada üretim yapan firma bulunmadığını ifade etti. Uzay havacılık ve savunma sanayi kümelenmesini kurduklarını anımsatan Burkay, ”13 firmayla başladık şuan 87 firmamız var. Hepsi bu alanda üretim yapanlar. Kümelenme yapıldığında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile çalışmalara başlıyoruz. Müsteşarlık şuan projelerin çoğunu bizim kümeye yolluyor. En son yerli helikopter projesine Bursa’dan 13 şirketi yolladık” diye konuştu
NİLÜFER DERESİ’NDE BALIK TUTMAK İSTİYORUZ
Yapılacak yeni yatırımın Ova’daki bütün tesisleri taşıyacağına dikkat çeken İbrahim Burkay, ”Ben bunu çok önemsiyorum. Biz sanayiciler olarak Nilüfer deresi temiz aksın orada balık tutalım istiyoruz. Bu bölge aslında Bursa’nın geleceği. Çevre konusunda tüm sıkıntıları çözecek” dedi. Burkay, kendilerinin ‘yapmıyoruz’ demesi halinde çevrecilerin boğazlarına yapışarak yapılmasını istemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
BURSA’NIN 50 YILINI KURTARACAK
Burkay, 1961’de Türkiye’nin ilk OSB’sinin Bursa’da kurulduğunu ve bunun önemini dile getirdi. Burkay, ”O gün bu bölgeyi kuranlar Bursa’ya öyle bir vizyon koymuşlar ki o, Bursa’yı sanayi şehri yapmış. Bu kent 1961’de bu vizyonu koymuş, sonra 30 yıl bir daha yanaşamamış bile. Bu bölgeden sonra Bursa’daki bütün sanayi bölgeleri ilçe belediyelerinin farklı düşüncelerle oluşturduğu plansız altyapısız bölgeler hüvviyetine gelmiş. Nasıl 1961’de bir ekip çıkıp Bursa’ya vizyon koymuş ve şekil vermişse, bu proje de Bursa’nın gelecek 50 yılını kurtaracak projedir” dedi.
HAVA ULAŞIMI ŞART
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, en büyük hedeflerden birinin havaalanının işler hale getirilmesi olduğunu belirterek, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Burkay, ”Yenişehir ideal bir yer. Yunuseli’nin açılması da Bursa’nın sivil havacılıkta gelişimi açısından çok önemli. Şuan çalışmalar ilerliyor. Uluslararası şirketlerin çoğu yeni bölgenin içinde de havaalanı olsun istiyor ama öyle bir çalışmamız yok” diye konuştu.
BU BÜYÜK BİR FIRSAT
Fuarcılık konusunda Bursa’da yeni çalışmalar yapacaklarına dikkat çeken Burkay, öncelikli hedeflerinin mevcut alanı doldurmak, adından da yeni OSB’nin içinde bir fuar alanı oluşturmak olduğunu söyledi. Burkay, ”Dünyada ölçekler çok farklı. Biz Bursa’dayız ama rakiplerimiz dünyada. Orada işlerin nasıl olduğuna bakmak gerek. Dünya da Türkiye de artık eskisi gibi değil. Dönüşümün merkezi Bursa olmalı. Bu bir fırsat. Bugün yaptın yaptın. Bunu bir gün biri yapacak. Bursa’nın bugün talebi var” dedi.
YERLİ OTOMOBİL MÜJDESİ YOLDA
–Yerli otomobille ilgili seçim sonrasında önemli açıklamalar yapılacak.
–TÜBİTAK uzay havacılık eğitim merkezi için 52 milyon lira ayırdı.
–TÜYAP işbirliğinde mevcutlara, 4 yılda 12 uluslararası fuar eklenecek