Dev şirketlerin ‘vergi oyunu’ G20 gündeminde

OECD tarafından hazırlanan ve yıllık yaklaşık 240 milyar dolarlık vergi kaçakçılığının önüne geçmeyi amaçlayan BEPS Eylem Planı’nın, Antalya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde karara bağlanması bekleniyor.

Dev şirketlerin ‘vergi oyunu’ G20 gündeminde

G20 ülkelerinin çağrısı üzerine Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan ve çok uluslu şirketlerin, sınır ötesi işlemlerde vergi düzenlemelerini ihlal etmesinin önüne geçmeyi hedefleyen Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (BEPS) Eylem Planı’nın,  Anadolu Ajansı’nın “ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı” olduğu Antalya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde karara bağlanması bekleniyor.

 

muhabirin edindiği bilgiye göre, yerel vergi mevzuatlarındaki boşluklardan yararlanan çok uluslu şirketlerin, iş merkezlerini vergi oranlarının düşük olduğu ülkelere kaydırarak daha az vergi ödemesini engellemek amacıyla OECD ile G20 işbirliğinde hazırlanan ve geçen ay Peru’nun başkenti Lima’da son hali verilen 15 maddelik eylem planı, Antalya’da liderlere sunulacak. 

 

Yıllık 240 milyar dolara varan kayıp önlenmeye çalışılıyor

 

Vergi gelirlerinde yıllık 240 milyar dolara varan kaybı önlemeyi hedefleyen eylem planı, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çok taraflı çözüm üretme mekanizması oluşturularak, vergi mevzuatını tek bir çatı altında toplamayı öngörüyor. Şirket karlarının elde edildiği yerde vergilendirilmesi öngörülen eylem planıyla çok uluslu şirketlerin karlarını, “vergi cennetlerine” kaydırmasının önüne geçilebileceği belirtiliyor.

 

Türkiye, yabancı yatırımlar için cazip bir ülke haline gelebilir

 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan EY Türkiye Vergi Hizmetleri Bölümü Ortağı Ateş Konca, uluslararası vergi ve transfer fiyatlandırması uygulamaları alanlarında iyileştirmeler sonrası daha öngörülebilir bir vergi ortamı yaratılabilirse, Türkiye’nin yabancı yatırımlar için daha cazip bir ülke haline gelmesinin mümkün olacağını söyledi. 

 

Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Ortağı Güler Hülya Yılmaz da Türkiye’deki mevzuatta vergi gelirlerinde adaletsiz biçimde azalmaya yol açabilecek matrah aşındırma ve kar aktarımlarını önleyici tedbirlerin zaten bulunduğunu ve halen uygulandığını belirtti. Yılmaz, eylem planı ile ilgili tüm raporlar nihai hale getirildikten sonra Türkiye’nin de kendi vergi mevzuatını gözden geçirerek, “uyum, özün önceliği ve şeffaflık” ilkelerini sağlamak adına yerel mevzuatta veya ilgili çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında bazı değişiklikler yapması gerekebileceğini ifade etti

 

Eylem planı gelir kaybını önlemeyi amaçlıyor

 

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lima’da ekimde düzenlenen “G20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları” toplantısında, söz konusu eylem planının, çok uluslu şirketlerin vergi tabanını eritmek ve kar kaydırmak suretiyle neden olduğu gelir kaybını önlemeyi amaçladığını belirtmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X