Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullarda ders kitapları, yardımcı kaynak kitaplarla, okul ve sınıf kütüphanelerindeki öykü, roman gibi kitaplardan FETÖ bağlantılı yayınevlerinde basılanların toplatılmasını istemesinin ardından bazı derslerin kitapları gönderilmedi.
FETÖ’ye ait veya bu örgütle ilişkili yayınevlerinde basılan kitapların toplatılması ve imhası yönünde eylül ayı başında Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatı üzerine tüm okullarda harekete geçilmişti. Ders kitapları başta olmak üzere yardımcı kaynak kitaplarla, okul ve sınıf kütüphanelerinde okulların açılmasıyla birlikte öğretmenler tarafından FETÖ ile bağlantılı yayınevlerinin listesine göre kitaplar tek tek ayrıştırılıyor.
İŞTE O KİTAPLAR
Bakanlığın ilkokul, ortaokul, imam hatip gibi okullara gönderdiği listelerde birçok sınıfa ait; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammed’in Hayatı, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Karşılaştırmalı Dinler Tarihi, Türkçe, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Coğrafya, Kuran-ı Kerim, Sanat Tarihi, İngilizce, Demokrasi ve İnsan Hakları, Spor Yönetimi ve Organizasyonu, Sosyoloji, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Spor ve Beslenme, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, İşletme, Diksiyon ve Hitabet, Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Üç Boyutlu Sanat Atölye gibi çeşitli sınıflara ait dersler bulunuyor. Ayrıca 29 yayınevinden basılmış öykü, hikaye, roman gibi okul ve sınıf kütüphanelerindeki kitaplar da toplatılıyor. Aralarında Sızıntı, Aksiyon gibi dergilerin bulunduğu 15 dergi de imha edilecekler listesinde.
KÜTÜPHANELER BOŞALDI
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, okullarda FETÖ’ye ait dokümanların toplatıldığını söyledi. Milli Eğitim Yayınevi’nin çökertildiğini, ders ve yardımcı kaynak kitapların neredeyse tamamının FETÖ’cü yayınevleri tarafından basıldığını savunan Veli Demir, şunları kaydetti: “14 yıldır örgütün tüm kitapları resmi kitap haline getirildi.
Yerel yöneticiler de buna katkılar verdi. 14 yıldır kurumsallaştılar ve şimdi pat diye kesmeleri çok zor. Hem ders kitaplarının büyük bölümü hem de yardımcı kitapların tamamına yakını FETÖ’cü basımevlerinden çıkıyor. Şu anda okullarda hala bu kitaplar ayıklanmaya çalışılıyor. Çünkü hemen bitirmeleri mümkün değil. Okullardaki kütüphanelerin bu yüzden yüzde 70’e yakını boşalmış durumda. Ders kitapları ve okul kütüphanelerine giden kitapların çocuk seviyesine uygun olması lazımken, bu tür denetimlerin hiçbiri yapılmadı. Pedagojik gerçekliklere, bilimsel, laik, demokratik ilkelerin hiçbirine bakılmadı. Şimdi de tersten temizlemeye çalışıyorlar. Bunu yaparken komisyon aracılığıyla yapmak lazım. Gelişigüzel kütüphaneleri boşaltmaların uygun olmadığını düşünüyoruz.”