Krimlin yönetimi iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için bir alan bırakılmadığını açıkladı. İlişkiler daha da derin bir krize yöneliyor. Rusya ile ABD arasında Trump dönemi ile ‘tamir edilebileceği’ umut edilen ilişkiler hızla derin bir krize doğru yöneliyor.
ABD Temsilciler Meclisi; Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören ve Başkan Donald Trump’ın karşı çıktığı yasa tasarısını 3’e karşı 419 oyla onayladı. Tasarıya göre Trump yönetiminin Rusya’ya mevcut yaptırımları hafifletmeden veya kaldırmadan önce Kongre onayını alması gerekecek. Bunu analistler, ‘Trump’a Rusya kelepçesi’ diye yorumladı.
ÜST DÜZEY YETKİLİLER
Yasa tasarısında hedef alınan ve yaptırım uygulanması öngörülen kişilerin başında, Rusya’nın, ABD’de geçen yıl başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları ve Ukrayna’nın doğusundaki müdahalesi ile ilişkilendirilen bazı üst düzey Rus yetkililer geliyor.
Tasarı özellikle de Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhakına tepki olarak, Kuzey Akım-2 petrol ve doğalgaz boru hattı projesinin finansmanına yönelik bazı sınırlamalar da getiriyor. İran ve Kuzey Kore ise tasarıda nükleer ve balistik füze programları nedeniyle hedef alınıyor.
TILLERSON DA KARŞI
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da tasarıya karşı çıkmıştı. Tillerson özellikle Başkan Trump’ın Rusya’ya yönelik herhangi bir yaptırımı hafifletme ya da kaldırma yetkisini sınırlandıran hükmüne karşı çıkmıştı.
Tasarı yasalaştığı takdirde, Başkan Trump Rusya’ya yaptırımları kaldırmak isterse, Kongre’ye bunun gerekçelerini izah eden bir rapor sunmakla yükümlü olacak.
Amerikan Senatosu’nun da onay vermesi halinde, tasarı nihai onay için Trump’ın imzasına sunulacak.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Başkan Trump’ın Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye daha sert yaptırımlar uygulanmasına destek
verdiğini ancak yasa tasarısını incelediğini söyledi.
MOSKOVA’DAN ÇOK SERT TEPKİ
Washington’ın yeni yaptırım kararı karşısında Moskova’dan, peş peşe sert açıklamalar geldi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, artık nefeslerini boşa tüketmeyeceklerini söyledi.
Ryabkov, bu hamlenin Rusya’ya Moskova-Washington ilişkisini geliştirmek için bir alan bırakmadığını söylerken, gelecekte ilişkinin belirsiz sulara sürüklenmesine neden olacağını söyledi.
Ryabkov, Rusya’nın ABD’yi son dönemde atılan adımlardan dolayı uyardığını söylerken, “Eşek hoşaftan ne anlar” dedi. Rusy yetkili, ABD’nin bu hamlesinden sonra Rusya ve ABD’nin terörle mücadele için başlatılan ortaklığın zarar göreceğini de sözlerine ekledi.
Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ise, yaptırım kararının ilişkilerin normalleşme ihtimalini baltaladığını söyledi. Slutsky, ‘Diplomatik manevra fırsatları artık çok az’ ifadesini kullandı.
Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Konstantin Kosaçev de, tepkisini Facebook’tan gösterdi. Kosaçev, sosyal medya hesabında ‘Son umutlar tükeniyor. Yaptırımların oylanmasından sonra ikili ilişkilerin daha da bozulması kaçınılmaz. Moskova, bir tepki vermeye hazırlanmalı, çünkü bu gerekli. Simetrik değil, ABD için acı verici bir karşılığa hazırlanılmalı’ diye yazdı.