Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Simülasyon Merkezi eğitimlerinden sorumlu AFAD Eğitmeni Emel Sonkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimlerde katılımcıları, afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.
Sonkaya, ana sınıfından üniversite öğrencisine kadar her yaş grubundan öğrenciye eğitim verdiklerini, eğitim verdiklerinin yüzde 90’ını okul gruplarının oluşturduğunu, her yıl yaklaşık 500 okulu merkezde ağırladıklarını anlattı.
AFAD Deprem Simülasyon Merkezinin ziyaretçilerinin çoğunluğunu ilköğretim çağındaki çocukların oluşturması dolayısıyla değişik eğitim yöntemleri benimsediklerini kaydeden Sonkaya, çocukların ufkunu açmak, zihinlerinde ‘sağlam bina yıkılmaz’ anlayışını somutlaştırmak için interaktif yöntemler kullandıklarını ifade etti.
Bir çok popüler oyunu yeni açılacak Afet Farkındalık Merkezi için yeniden kurguladıklarını anlatan Sonkaya, “Popüler oyunları afet eğitimleri için kurguladık. Hem yetişkinler ve gençler hem de çocuklar eğlenerek öğrenecekler. Çünkü afete hazırlık kültürünün yaygınlaştırılması bir süreçtir ve bu süreçte bütün kültür öğelerinin kullanılması gerekmektedir. Zaten halihazırda Deprem Simülasyon Merkezinde bütün bu yöntemleri kullanıyoruz ve başarılı olduğunu, okullarımızın harekete geçtiklerini görüyoruz.” diye konuştu.
“Keloğlan ile şifre çözmeye çalışacağız”
Sonkaya, uyarladıkları oyunlara ilişkin şunları kaydetti:
“Evden kaçış oyunları ve Survivor türü oyunları da yeni kurulacak Afet Farkındalık Merkezi için kurguladık. Yeni ve değişik oyunlar da kurguluyoruz. Popüler oyunları ve popüler kültürü de geleneksel kültürümüzü de kullanmaya çalışıyoruz. Mesela evden kaçış oyunlarında Keloğlan’la birlikte şifre çözmeye çalışacağız. Deprem olmadan önce tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak deprem bittikten sonra evden güvenli bir şekilde çıkmaya çalışacağız.”