Davos toplantıları tamamlandı

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen ve dünyadaki pek çok sorunun ele alındığı, Dünya Ekonomi Forumu’nun 45. Davos Yıllık Toplantıları sona erdi.

Davos toplantıları tamamlandı

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yılki Davos toplantılarına G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte 40’tan fazla lider, çeşitli konulardaki görüşlerini dünya kamuoyu ile paylaştı.

“Yeni Küresel Çerçeve” konulu, 21 Ocak’ta başlayan ve 4 gün süren toplantılarda, toplam 2 bin 500’den fazla üst düzey katılımcı çeşitli konuları tartıştı.

Toplantılara geniş bir katılım gösteren Türkiye’den, G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla toplantılara katılan Başbakan Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve pek çok iş adamı ile gazeteci de eşlik etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Vekili Michael Moller, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder’ın yanı sıra Forum’a katılan liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de yer aldı.

İran nükleer görüşmeleri kapsamında Kerry ile Zarif görüşme gerçekleştirdi.

Davos toplantılarında, Ortadoğu ve Ukrayna’daki çatışmalar ve kriz ortamı da ele alındı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katılımcılar arasında yer aldı. Poroşenko, ülkesindeki çatışma ortamı nedeniyle programını yarıda keserek ilk günün akşamında ülkesine geri döndü.

Davos’tan ayrılmadan önce Poroşenko “Ukrayna’nın Geleceği”  başlıklı panelde konuştu ve Davutoğlu ile görüştü. 

“Krizler ve İşbirliği”, “Büyüme ve İstikrar”, “Yenilikler ve Endüstri” ile “Toplum ve Güvenlik” toplantıları ana tartışma konularını oluşturdu. Bölgesel sorunlar, çatışmalar, finansal kriz, iklim değişikliği, Ebola salgını, ekonomik büyüme, güvenlik ve çevresel sorunlar ile dini hoşgörü gibi konular ise toplantıların ana eksenini oluşturdu.  

Davos toplantıları, siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini de ağırladı. 

Başbakan Davutoğlu’nun diplomasi trafiği

Davutoğlu, Davos’taki forum toplantıları kapsamında pek çok ikili temasta da bulundu. 

G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla ve yoğun bir gündemle Davos toplantılarına katılan Başbakan Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Avusturya Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner, Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Sırbistan Başbakanı Alexander Vucic, Malezya Başbakanı Dato’ Sri Najib Tun Abdul Razak, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, BM Genel Kurul Başkanı ve eski Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve uluslararası iş çevreleri, B20 Türkiye grubu ve kanaat önderleriyle buluştu.

Konuşmalarını forum yerleşkesindeki Kongre Merkezi ve farklı otellerde yapan Davutoğlu, ikili temaslarını ise Davos Kongre Merkezi ve Rixos Otel’de geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirdi. 

Dönemin Başbakanı, Cumuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 yıl önce katıldığı Davos zirvesinde dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e sert çıkarak “Benim için Davos bitmiştir bir daha gelmem” ifadeleri sonrasında Türkiye, Davos’ta tekrar başbakan düzeyinde temsil edilmiş oldu.

Sıkı güvenlik önlemleri

Davos’ta Paris’teki terör saldırıları sonrasında alınan sıkı güvenlik önlemleri dikkati çekti. 

Davos’ta 4 bin 500 asker Dünya Ekonomik Forumu’nda görev alırken bu askerlerin 3 bini güvenliği sağlamak için görevlendirildi.

Polis helikopterleri Davos üzerinde uçarken, emniyet güçleri Davos’a giden yollardaki arama noktalarında sıkı kontroller yaptı. Davos’a 60 kilometre kala başlayan kontroller her 20 kilometrede bir tekrarlandı.

Toplantıların yapıldığı kasabadaki yüksek binaların çatılarına da gözetleme kameraları ve keskin nişancılar yerleştirilmiş olması dikkat çekti.

Basın mensupları için akreditasyon noktasında sıkı denetimler yapıldı. Davos’ta toplantı alanında yer alan otellere giriş için de ayrıca akreditasyon istendi.

Davos toplantılarına yoğun ilgi dolayısıyla kasabada ve çevresinde bulunan tüm oteller doldu.

Foruma katılacak devlet ve hükümet başkanları ile iş adamları bu yıl ilk defa yapılacak uygulama çerçevesinde, özel uçaklarıyla Zürih yakınlarındaki askeri havalananına indi.

Özel uçaklarla askeri havaalanına gelenler, buradan helikopterle Davos’a geçti. Davos’taki foruma katılan devlet ve hükümet başkanları ile iş adamlarını taşıyan özel uçaklar daha önce Zürih havalananına iniş yapıyordu. 

Bu yıl Davos’ta yoğun kar yağışı olmaması dolayısıyla diğer katılımcıların Davos’a karayoluyla ulaşımı da kolay oldu. Diğer taraftan katılımcıların forum yerleşkesi içindeki ulaşımı ise elektrikli arabalarla sağlandı.

Protesto gösterisi

Forumu toplantılarının son gününde protesto gösterisi düzenlendi.

Davos’un Postplatz Meydanında Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen ve toplantıların protesto edildiği gösteriye yaklaşık 50 kişi katıldı. Protestocular, “Dünya Sömürü Forumu” yazılı pankart açtı.

Meydanda kardan adamlar yapan göstericiler, Davos toplantılarını protesto dışında, Meksika’nın Guerrero eyaletinde bir protesto gösterisinden sonra 43 öğrencinin 26 Eylül’de ortadan kaybolması ve hala bulunamaması ile Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Badawi’ye kırbaç cezası verilmesine dikkat çekti.

Göstericiler, üzerinde 43 sayısının yazılı olduğu tişörtleri kardan adamlara giydirdi, ayrıca “Kırbaca Hayır” yazılı dövizler taşıdı.

Afrikalı öğrencilere 2 bin 500 bisiklet

Bu arada, dünya liderlerinin ve büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerinin her yıl bir araya geldiği Davos kasabasında bu yıl yeni bir bağış kampanyası düzenlendi. 

Forum katılımcılarına toplantıların ilk gününde verilen bileklikleri takmaları ve ortalama günde 6 kilometre yürüyerek Güney Afrika’daki öğrencilere bisiklet bağışı kampanyasına katılmaları istenmişti.

Kampanyaya katılan toplam bin delege forum boyunca kampanya destek vermek için ortalama 14 kilometrelik bir mesafeyi yürüyerek kat etti. Bileklikler tarafından delegelerin kaydı forum boyunca adım adım tutuldu. Dünya Ekonomi Forumu’nda toplantıların son gününde yapılan açıklamada, kampanyanın son derece başarılı olduğu, Güney Afrikalı öğrencilere okullarına ulaşımlarını kolaylaştırmak için 2 bin 500 bisiklet verileceği duyuruldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X