İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, TCK’nın 220/6. maddesi uyarınca “FETÖve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz’ün de bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.
Bu doğrultuda şüphelilerin adreslerinde polis ekiplerince arama yapıldı ve Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, avukat Bülent Utku, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz, Hakan Kara, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Yener gözaltına alındı.
Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç’in ise yaşlı olduğu için sadece evinde arama yapıldığı öğrenildi.
Dündar hakkında yakalama emri düzenlenmesine hükmedildi
Soruşturma kapsamında, Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, “Almanya’da yaşadığının belirlenmesi, kendisiyle ilgili soruşturma ve kovuşturmaların sonuçsuz kalması için kaçtığı yönünde şüphe uyanması” gerekçeleriyle yakalama emri düzenlendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Dündar hakkında, “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına faaliyette bulunmak” suçundan yakalama kararı çıkarılması talebini değerlendiren nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, bu talebi kabul etti.
Gazetenin yayın politikasının tespitine yönelik bilirkişi raporu
Hakimlik kararında, Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında FETÖ/PDY ve PKK/KCK silahlı terör örgütlerine müzahir olduklarına dair soruşturma başlatıldığı hatırlatılarak, şüpheliler hakkında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne (TEM) tüm bilgi, belge ve delillerin araştırılması, sonucunun cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesi talimatı verildiği aktarıldı.
Kararda İstanbul TEM’e, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından düzenlenen iki mali analiz raporu, İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğünce ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce düzenlenen 3 araştırma, bir baş müfettiş raporları, bu raporlar hakkında tanzim edilen bir bilirkişi raporu, ayrıca gazetenin yayın politikasının tespitine yönelik tanzim edilen açık kaynak bilirkişi raporu ve ek bilirkişi raporu ile şüpheli Can Dündar’ın kullanımında bulunan telefonlara ait HTS raporlarının da gönderildiği belirtilerek, bunların soruşturma kapsamında değerlendirilmesi talimatı verildiği kaydedildi.
“Terör örgütü propagandası” suçu da var
Gazete ve gazetenin imtiyaz sahibi olan Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6. maddesinde yer alan, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve TCK’nın 220/8. maddesinde belirtilen “örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek ve övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapmak” suçlarından, belirtilen örgütler adına suç işledikleri yönünde kuvvetli suç, şüphe ve delillere ulaşıldığı aktarılan kararda, şüpheli Dündar’ın da söz konusu soruşturmanın önemli şüphelilerinden biri olduğu ifade edildi.
Kararda, Dündar hakkında, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması, atılı suçun yasada öngörülen cezasının üst sınırı, atılı suçu işlediğine dair suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin varlığı, şüphelinin Almanya’da yaşadığının belirlendiği, hakkındaki soruşturma ve kovuşturmaların sonuçsuz kalması için kaçtığı yönünde şüphe uyandığı, suçun ağırlığı ve önemi dikkate alınarak yakalama emri düzenlenmesine hükmedildiği bildirildi.
Hakkında gözaltı kararı bulunan Atalay, yurtdışına çıkmış
Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın dün Almanya’nın Köln kentine gittiği tespit edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosunca yürütülen soruşturma çerçevesinde, Turhan Günay, Bülent Utku, Aydın Engin, Mehmet Murat Sabuncu, Hikmet Aslan, Hakan Karasinir, Bülent Yener, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Günseli Özaltay hakkında ”FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve ”Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapmak” suçundan gözaltı kararı verildi.
Hakkında gözaltı kararı bulunan Akın Atalay ve Günseli Özaltay dışındaki şüphelilerin yakalama işlemleri sürüyor. Şüpheli Özaltay’ın adresinde bulunamadığı, diğer şüpheli Akın Atalay’ın ise dün Almanya’nın Köln kentine gittiği belirlendi.
Soruşturmada 16 kişinin adı yer alıyor.
Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, “FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos’ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.