Taha TÜTÜNCÜ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Ölümünün 52. Yılında Kemal Tahir Sempozyumu”na katıldı. Görükle Kampüsü’ndeki Özel Harekat İlyas Kaygusuz Salonu’nda gerçekleşen sempozyumda Altun, yazar Kemal Tahir’in fikir mirasını değerlendirirken, Türkiye’nin siyasi atmosferine dair de dikkat çeken mesajlar verdi. Programın açılışında konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Ferudun Yılmaz, “Bursa Uludağ Üniversitesi bu yıl 50. yılını kutluyor. Kemal Tahir hepimiz için çok değerli. Bir tür var oluştaki problemler bir türlü yakamızı bırakmaz. Kemal Tahir’de bunun çok mühim ve taze örneklerinden” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, konuşmasında Kemal Tahir’in sadece edebiyatçı değil, aynı zamanda güçlü bir düşünür olduğuna dikkat çekerek, “Kemal Tahir, kendi üzerine düşünen, muhasebe yapan, yanlışlarını gören ve bunları dile getirmekten çekinmeyen bir yazar oldu” dedi.
Altun, Ayşe Şasa’nın anılarından bir örnek vererek, “Şasa, ‘O günlerde arkadaşlarım beni Kemal Tahir adlı, adını duymadığım bir şairin yanına götürdüler. Yanına gittiğimde beni şöyle bir süzdü ve çehresine baktığımda Kemal Tahir’e güvenmiştim’ diye anlatıyor” ifadelerini kullandı.
ESERLERİNİ ÖNEMSİYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2021 yılında Kemal Tahir’e layık gördüğü Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ve Vefa Ödülü’nü hatırlatan Fahrettin Altun, “Cumhurbaşkanımız ödül töreninde, ‘Kemal Tahir, hakikati anlama merakı, gayreti ve azmiyle ilham kaynağı olmuştur’ demişti” dedi.
Altun, yazarın tarih ve toplum karşısındaki duruşunu da şöyle özetledi: “Osmanlı’yla Cumhuriyet, Anadolu’yla ilgili yaklaşımlarını bedel ödeme korkusu olmadan ortaya koydu. ‘Siz benim geçmişi aradığımı sanıyorsunuz ama ben sizin geleceğinizi aramaktayım’ diyordu.” Sempozyumun önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Günümüz Türkiye’sinde Kemal Tahir’in bıraktığı çalışmaları ileriye taşımak mümkündür. Dünü, bugünü ve yarını bize kazandıran anlatılarıyla, onun eserlerini önemsiyoruz” dedi.
BATICI TASAVVURLAR TÜRKİYE’Yİ YORDU
Kemal Tahir’in romanlarını sadece kurgusal değil, toplumsal bir hakikat arayışı olarak değerlendiren Altun, “Romanlarındaki karakterler Türk toplumunun tarihi niteliğinde öğretici karakterler oldu. Gerçeklikle bağını koparmayan bir sezgiyle yazdı” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuşmasının son bölümünde günümüz Türkiye’sine dair eleştirilerde bulunarak, “Batıcı tasavvurlar hem Türkiye’yi hem de Kemal Tahir’i çok yordu. Dayatmacı, topluma tepeden bakan, kompleksi kifayetsiz muhterislerin tavırları bu ülkenin gerçek insanlarını yordu. Geçmişteki konforlu saltanatlarını koruyamayanlar bugün züppece tavırlarla karşımıza çıkıyor. Tarafsızlığa tahammülü olmayan, linç kültürünü yaşatmaya çalışan bir güruhtan bahsediyoruz. Türkiye’deki muhalefet de ne yazık ki bu kültüre zemin hazırlıyor. Türkiye gerçekliğinden uzak stereotiplerle, mahalle baskısıyla yol yürüme devri geride kalmıştır” diye konuştu.