Trabzon 5 Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Yusuf Gedik ile avukatı katıldı.
Savunması alınan Gedik (41), esnaf olduğunu belirterek, “Benim olay yerinde dönerci dükkanım var. Olay günü bazı kişiler iş yerimin önündeki direklere AK Parti bayrakları asmak istedi. Ben izin vermek istemeyince bu kişilerden biri bana, ‘bayrakları Erdoğan’ın talimatıyla astıklarını’ söyledi” dedi.
Söz konusu kişiden bayrak asmak için izin kağıdını göstermesini istediğinde hakarete uğradığını savunan Gedik, eşinin de yanında olmasından etkilenerek Erdoğan dahil herkese küfür ettiğini itiraf etti.
Davayı karara bağlayan hakim de Gedik’e önce “hakaret” suçundan 425 günlük adli para cezası verdi. Daha sonra duruşmalardaki iyi hali sebebiyle cezasında indirime gidilen Gedik’e verilen adli para cezası 354 güne indirildi. Buna göre 1 günü 20 liradan 7 bin 80 lira para cezası ödemesi gereken Gedik’in bu parayı ödememesi halinde hapse girmesine de hükmedildi.
Hakim daha sonra, sanığın duruşmalardaki iyi hali ve sabıkasız oluşunu dikkate alarak Gedik hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, 5 yıl denetime tabi tutulmasına ve bu süre içinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde hükmün açıklanmasına karar verdi.
Buna göre şu anda herhangi bir para cezası ödemeyecek ve hapse girmeyecek olan Gedik, 5 yıl içinde kasıtlı bir suç işlerse hakkındaki hüküm açıklanacak ve aldığı para cezasını ödeyecek.
Bu cezayı ödememesi halinde cezaevine girecek olan Gedik, söz konusu sürede herhangi bir kasıtlı suç işlemezse hakkındaki dava düşecek.
Olayın geçmişi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu 8 Mart 2014 tarihinde, Ortahisar ilçesinde restoran işletmecisi olan Yusuf Gedik ile iş yeri yakınında AK Parti bayrak ve flamaları asan Adem Soylu, Kenan Özcan ve Emre Korkmaz arasında bayrak ve flamaların asılması sebebiyle tartışma çıkmıştı.
Bu kişilerin bayrak ve flamaların Erdoğan’ın talimatıyla asıldığını savunması üzerine Erdoğan’a hakaret ettiği öne sürülen Gedik hakkında dava açılmıştı.