Bristol kentinde, 25 yaşındaki girişimci Sam Joseph’in üç ay önce açtığı “Skipchen Kafe”, diğerlerinden çok farklı. Yiyeceklerin israf olmaması amacıyla açılan ve menüsü her gün değişen kafe “gönlünden ne koparsa” mantığıyla işletiliyor. Kafede yemekler, raf ömrü dolmaya yakın ekmekten sebzeye, salçadan yoğurda kadar birçok farklı malzeme kullanılarak hazırlanıyor.
İngiltere başta olmak üzere dünya genelinde israf edilen gıdalara dikkati çekmek isteyen Sam ve arkadaşları, “The Real Junk Food Project (TRJFP)” adlı projeleri sayesinde 3 aydır toplumun her kesiminden müşteriye hizmet veriyor. Sam ve gönüllü yardımcıları, son kullanma tarihi yaklaştığı için atılan gıda maddelerini ve ürünleri, süpermarket ve restoranların çöplerinden çıkarıyor ve bunları yemek yapımında kullanıyor.
Proje hakkında bilgi veren Sam Joseph, “Yenilebilecek durumdaki birçok yiyecek çöpe gidiyor. Biz yenilebilir herşeyi topluyoruz. Eğer yenilebilir olduğunu biliyorsak ve eğer o yiyecek çöpteyse, gidip alıyoruz” dedi.
Kafe, temizlik ve sağlık koşullarını titizlikle inceleyen İngiliz yetkililerden hijyen konusunda 5 üzerinden 4 puan aldı. Sam, puanın mutfaktaki herhangi bir kötü durumdan değil, kafenin zeminindeki problemden kırıldığını kaydetti.
‘Havyar bağışlıyorlar’
Sam Joseph, bağışlar sayesinde zaman zaman havyar, peynir çeşitleri, somon, kaz ciğeri gibi pahalı ürünlerin de müşterilerin beğenisine sunulduğunu söyledi.
Kafedeki yemeklerin bağışlar ve toplanan ürünlerle hazırlanması nedeniyle sabit bir menü bulunmuyor. Haftanın 5 günü açık ve kar amacı gütmeyen kafenin bir başka özelliği de müşterilerin yiyecekler için istedikleri kadar para ödemesi. Sam, maddi gücü yerinde olmayan müşterilerin yiyeceklerin toplanması, pişirilmesi gibi süreçlerde gönüllü olarak çalıştığını kaydetti.
Öğrencilerin sınav döneminde kafeye çok ilgi gösterdiğini anlatan Sam, “Müşteri profili çok değişken. Etrafta iş yerleri var. İş adamları da geliyor, evsiz, parası olmayan kişiler de geliyor” dedi.