AYDIN KURMUŞ
Büyükorhan’da 2008 yılında yoğun göç nedeniyle kapatılan ve ilçe merkezine 18 kilometre mesafede bulunan Çökene’nin, Büyükorhan Belediyesi tarafından uygulanacak ‘eko köy’ projesi ile yeniden canlandırılması hedefleniyor.
Büyükorhan Belediyesi, insanlara doğa ile iç içe yaşayıp organik tarım ve hayvancılık yapma olanağı sağlaması hedeflenen Eko Köy Projesi’nde ön çalışmalara başlandı. Büyükorhan Belediyesi projenin çizimi için bir firma ile anlaşırken, firma yetkilileri geçtiğimiz günlerde Çökene Köyü’ne gelerek uygulanacak proje hakkında ön çalışmalarda bulundu. Yap-işlet-devret modeli uygulanacak olan projede, köyde atıl durumda bulunan 50 adet ev özgün yapısına dokunulmadan aynı şekilde restore edilerek eski haline getirilecek. Bunun yanında yine köyün etrafında bulunan tarla ve bahçelere de hobi evleri, hobi bahçeleri yapılacak. Yamaç paraşütü, paintball ve treking gibi aktivitelerin de olacağı eko köy projesinde organik tarım ürünleri, küçükbaş, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi köy yaşantısı olacak.
ÖN ÇALIŞMA BAŞLADI
Proje hakkında bilgi veren Büyükorhan Belediye Başkanı Hasan Taş, “Bilindiği üzere 2008 yılında ilçemize bağlı Çökene Köyü yoğun göç nedeniyle ve köyde kimsenin kalmaması sebebiyle kapatılmıştı. Sekiz yıldır tam bir hayalet köy durumunda olan Çökene’yi tekrar canlandırmak için ‘ne yapabiliriz’ diye düşünürken aklımıza eko köy projesi yapmak geldi. Biz de konuyu Bursa ve civar yerlerde yaşayan Çökenelilere götürdük. Köylüler de ‘köyümüz bu şekilde canlanacaksa, yapılacak her türlü projeye izin veriyoruz’ dediler. Köylülerin rızasını alarak uygulanacak olan projenin ön çalışmalarını başlattık” dedi.
BİR YILDA BİTİRİLECEK
Geçtiğimiz günlerde firma yetkililerinin Çökene Köyü’ne giderek burada uygulanacak proje ile ilgili çalışma yaptığını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Taş, “Köyün her türlü durumu belgelenerek proje çizimine başlandı. Proje çizimi tamamlandıktan sonra proje uygulanması için duyuruya çıkacağız. Zaten şu an hali hazırda proje uygulamasını yapmak için müracaat yapan firmalar var. Biz yap-işlet devret modeli uygulayarak burada bu projeyi hayata geçireceğiz. Projemizde çok büyük bir aksilik olmaz ise 1 yıl içerisinde bitirerek Çökene Köyü’nü canlandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
50 EV RESTORE EDİLECEK
Çökene’de şu anda 50 adet eski ev bulunduğunu ve bu evlerin olduğu şekliyle restore edileceğini belirten Hasan Taş, “Bunun dışında yine köyün etrafında bulunan tarla ve bahçelerde bungalov tipi köy evleri inşa edilecek. Hobi bahçeleri yapılarak, bu bahçelerde organik tarım, küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de olacak. Eko köy projesinde evlerin ısıtması da soba ile odun yakılarak sağlanacak. Köyde şu an da elektrik zaten var. Köyün enerjisi de şu anki enerji hattından faydalanılarak yapılacak. Projemiz, şu an Harmancık ilçemizde bulunan bungalov tipi evlerin köy hali gibi olacak” ifadelerini kullandı.