Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin bugün içerisinde bulunduğu zor durumdan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) büyük sorumluluğunun bulunduğunu belirtti.
SYRIZA’nın meclis grup toplantısında konuşan Çipras, Avrupalı kurumların Yunanistan’dan mantık dışı taleplerde bulunarak hükümeti ve Yunan halkını küçük düşürmeye çalıştığını ileri sürdü.
Çipras, IMF’nin sert önlemler talep ettiğini, AB’nin ise borcun yeniden yapılandırılmasını kabul etmediğini ifade ederek, “IMF icadı programı meclis olarak kabul etmemiz mümkün değil. Bu ülkede kimin vergi vereceğine karar vermek hükümetin yetkisindedir. Krizi oligarşi ödeyecek. Yunanistan’ın bugünkü durumuyla ilgili IMF’nin cinayet derecesinde sorumlulukları var” dedi.
Kurumların öne sürdüğü koşullarda ısrar etmesinin ardında siyasi amaçlar bulunduğunu ileri süren Çipras, Yunanistan’a teklif edilen programın sorunu çözmeyeceğini ve ülkeyi yeniden durgunluğa sürükleyeceğini savundu.
Çipras, “Çözüme yardımcı olmayacak baskılara boyun eğmemek zorundayız. Ortaklarımız da, Yunanistan sorununu çözmek isteyip istemediklerine ve IMF’nin çözümün tarafı olup olmayacağına karar vermeli” diye konuştu.
Kreditörlerin, öne sürdüğü koşullarında ısrar ederek, Yunanistan’da ve tüm Avrupa’da kemer sıkma politikalarına karşı olan çabalara gözdağı vermeye çalıştığını ifade eden Çipras, Avrupa Merkez Bankası’nın da finansal sıkıntı yaratma taktiği uygulayarak buna arka çıktığını ileri sürdü.
Çipras, karşılaşılan zorluklara rağmen Yunanistan’ın kreditörleriyle olan müzakerelere sonuna kadar devam etmekte kararlı olduğunu belirtti.
Kreditörlerle asıl müzakerelerin bundan sonra başlayacağını belirten Çipras, “Hükümet, kurumlarla AB kurallarına ve Yunan halkının iradesine saygılı olarak müzakereleri sürdürmeye kararlı. Ancak, biz anlaşma değil çözüm istiyoruz. Bundan sonra müzakerelerin son aşamasına giriyoruz. Gerçek müzakereler şimdi başlıyor” diye konuştu.
Bu arada, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Çipras’ın konuşmasını yerde oturarak izledi. Varufakis’in kendisine ayrılan bakanlık koltuğu yerine yerde oturması yerli ve yabancı basının ilgi odağı oldu.
ABD yönetiminden Yunanistan’a “acil adım at” çağrısı
Öte yandan ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hazine Bakanı Jack Lew, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la telefonda görüştü. Lew, Çipras’a Yunanistan’ın resmi kreditörleriyle anlaşamamasının, Yunan halkını zor duruma sokacağını ve küresel ekonomiye de zarar vereceğini aktardı.
Açıklamada, ayrıca “Lew, Yunanistan’ın kreditörleriyle şartlara uygun bir anlaşma sağlaması için ciddi adım atmasının aciliyetini vurguladı” ifadesine yer verildi.
‘Çipras halka yanlış aktarıyor’
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise, Yunanistan hükümetini, uluslararası kreditörlerinin tekliflerini halkına yanlış aktarmakla suçladı.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le bir araya gelen AB Komisyonu Başkanı, düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın AB’nin kendilerine sunduğu teklifleri Yunan halkına farklı aktardığını söyledi.
“Çipras, kendisine söylediklerimi halkına farklı aktarmıştır” diyen Juncker, sağlıkta ve elektrikte vergileri artırma taraftarı olmadığını ve Çipras’ın da bunu bildiğini belirtti.
“Yunanistan hükümeti umrumda değil, önemli olan Yunan halkı” diye konuşan Juncker, Çipras hükümeti halka AB komisyonunun gerçek tekliflerini anlatsa Yunanistan’la müzakerelerin daha kolay olacağını savundu.
Yunanistan için zaman daralıyor
Yunanistan’ın mevcut mali programdaki 7,2 milyar avroluk krediye ulaşabilmesi için haziran sonuna kadar kreditörleriyle anlaşması gerekiyor.
Uzmanlar, Yunanistan’ın aksi halde mali yükümlülüklerini yerine getiremeyerek, 6. kez temerrüte düşebileceğini belirtiliyor.
Ancak 4 ayı aşkın süredir devam eden müzakerelerde halen anlaşma sağlanamamış olması, temerrüt olasılığını güçlendiriyor.