Çınar ağacı ve yaprakları çevresel kirlilikten fazlaca etkilenmediğinden pek çok farklı alanda yetişebilmektedir. Çınar ağacının yaprakları insan sağlığı için oldukça yararlıdır. İçeriği sebebiyle pek çok sağlık probleminde iyileştirici olarak rol oynamaktadır.
Kaynatarak suyunu içmek ya da oral olarak kullanmak gibi yöntemlerle alınmaktadır. Bununla birlikte çınar ağacının kabukları tannik asit içermektedir. Bu sebeple de ateş düşürücü olarak kullanıldığı da görülmektedir.
Çınar Yaprağının Sağlığa Etkileri
1. Kemik Sağlığı
Özellikle kirli bir alanla temas etmemiş ve özel olarak kurutulmuş çınar ağacı yaprakları, kaynatılarak içilebilir. Çınar ağacı yapraklarının kaynatılarak içildiği takdirde kemik sağlığı konusunda faydalı olduğu bilinmektedir.
Bununla birlikte kireçlenme gibi problemlerde önemli bir etkiye sahiptir. Benzer şekilde kurutulmuş ve kaynatılmış çınar yaprakları kireçlenme konusunda da çare olarak görülebilir. Ancak çınar yaprağının sürekli tüketilmesi uygun değildir. Belirli aralıklarla tüketildikten sonra kesinlikle ara verilmesi sonrasında tekrar devam edilmesi gerekmektedir.
2. Yanık ve Yaralar
Çınar yaprakları birtakım yanıklarda ağrının hafiflemesi amacıyla da kullanılmaktadır. Bitkisel oluşu bu konuda önemlidir. Kurutulduktan sonra kaynatılan ve devamında ılık hale getirilen çınar yapraklarının yanıkların olduğu bölgeye uygulanmasıyla yarayı giderdiği söylenmektedir.
Çınar yaprakları ciltteki yaraların iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Yaraların iyileşme hızını artıran çınar yaprakları yaraların olumsuz etkisini de azaltmaktadır.
3. Diş Sağlığı
Diş ağrıları tahammülü zor ağrılardan biridir. Hatta ağrı çeken insan için en zor ağrı olduğu bile düşünülmektedir. Çınar yapraklarının diş ağrılarını dindirdiği söylenmektedir.
Bununla birlikte diş eti sorunlarında da çınar yaprağının etkili olduğu belirtilmektedir. Diş sağlığına yardımcı olan çınar yaprağı önemli bir role sahiptir.
4. Ödem
Vücutta belirli sebeplerle belirli aralıklarda ödem ve şişkinlikler meydana gelmektedir. Çınar yaprağı vücutta meydana gelen bu ödemlerin giderilmesi konusunda da etkilidir. Temiz çınar yapraklarının bulunup kaynatılarak içilmesiyle vücutta bulunan ödemlerin ve şişkinliğin azaltığı belirtilmektedir.
5. Epilepsi
Çınar yaprağının epilepsi krizlerini önlediği veya kriz şiddetlerini azalttığı söylenmektedir.
6. Saç Sağlığı
Çınar yaprağının saç sağlığı konusunda ve saç derisi sağlığı konusunda etkili ve faydalı olduğu söylenmektedir. Saç derisinde özellikle belirli dönemlerde kuruluktan dolayısı kepeklenme görülür.
Çınar yaprağı saç derisinin yumuşatılmasına katkı sağlar. Benzer şekilde saç derisini besleyen çınar yaprağı saç dökülmeleri konusunda da önlem niteliğine sahiptir. Yine temiz çınar yaprağı kullanılarak saça ve saç derisine uygulandığı takdirde saçtaki problemlerden kurtulmak mümkün olabilmektedir.
7. Vajinal Akıntılar
Kadınların zaman zaman şikayetçi olduğu sorunlardan bir tanesi de vajinal akıntılardır. Çınar yaprağının bu vajinal akıntıların ortadan kaldırılması hususunda etkili olduğu belirtilmektedir. Temiz olduğundan emin olunan çınar yaprağı kurutulup, kaynatılarak içildiği takdirde bu akıntılardan kurtulmak mümkün olabilir.
8. Sedef Hastalığı
Ciltte büyük sıkıntılara yol açan bu rahatsızlığın tedavisinde çınar yaprağı da yardımcı rol üstlenebilmektedir.
9. Cilt Sağlığı
Çınar ağacının toz ve dumandan etkilenmiş dallarından koparılan yaprakların kurutularak kullanılmasıyla cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Çınar yaprağının cilt sağlığında temizleyici rolü bulunur.
10. Mide Bulantısı
Mide bulantısı zaman zaman karşılaşılan ve rahatsızlık yaratan bir problemdir. Çınar yaprağının doğru şekilde uygulanarak kullanılmasıyla mide bulantısı problemlerine çözüm olduğu bilinmektedir.
Çınar Yaprağının Diyetinizdeki Önemi
Çınar yaprağının bilinen diyet için faydalı bir özelliği bulunmamaktadır. Uyguladığınız diyette kullanıp kullanmama konusunda diyetisyeninize ya da doktorunuza başvurarak hareket etmenizde fayda bulunmaktadır.
Fazla Çınar Yaprağı Yemenin Zararı Var Mıdır?
Çınar yaprağının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak kimi zaman farklı bünyelerde birtakım yan etkiler görülebilmektedir. Bu sebeple çınar yaprağı kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde ise kullanmayı bırakıp doktorunuza başvurmanız önemli olacaktır. Beklenmeyen bir etki görülmemiş olsa bile her gıdanın aşırı tüketiminin birtakım olumsuz etkiler yaratılacağı unutulmamalıdır. Bu sebeple çınar yaprağı da aşırı miktarda tüketilmemelidir.
Çınar Yaprağının Besin Değerleri
100 g çınar yaprağının;
Karbonhidrat: 19 g
Enerji: 310 kJ (74 kcal)
Şeker: 16 g
Lif: 3 g
Yağ: 0.3 g
Protein: 0.8 g