Kuzey Kore’de ise 3,5 milyon kişi, oruduya katılmaya hazır olduğunu açıklarken, Japonya tehditlerin ardından ülkenin batısına füze savunma sistemleri konuşlandırmaya başladı.
Kuzey Kore ve ABD arasındaki füze gerginliği artarak devam ediyor. Yaşanan krize ilişkin Çin ve Amerika en üst düzeyde telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i telefonla aradı. İki lider Kuzey Kore’nin ‘tansiyonu yükselten ve provokatif tutumuna’ bir an önce son vermesi konusunda görüş birliğine vardı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ‘İki lider arasındaki yakın ilişki umarız Kuzey Kore probleminin barışçıl bir şekilde sonuçlanmasına yol açar’ ifadeleri kullanıldı.
Trump Çinli mevkidaşından, Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesi için daha fazla yaptırım uygulamasını talep etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı’dan yayımlanan yazılı açıklamada da, Kore Yarımadası’ndaki mevcut durumun “hassas ve karmaşık” olduğuna dikkat çekildi. İlgili taraflara, tansiyonu artıracak söz ve eylemlerden kaçınmaları çağrısı yapıldı.
ÇOK BÜYÜK BİR BELA
Telefon görüşmesinin açıklanmasından saatler önce New Jersey’de sahibi olduğu golf tesisi Bedminister’da konuşan Trump, Kuzey Kore’nin açıklarında füze denemesi yapacağını söylediği ABD toprağı Guam’a bir şey olması durumunda Kuzey Kore’nin ‘çok büyük bir bela’ ile karşılaşacağı uyarısında bulundu. Öte yandan Rusya ve Almanya da ABD – Kuzey Kore gerilimine yönelik açıklamalarda bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu gerilimin kendilerini ‘çok endişelendirdiğini’ söylerken Almanya Başbakanı Angela Merkel de sorunun askeri bir çözümünün bulunmadığına dikkat çekti.
Merkel, ‘Söylemleri sertleştirmek yanlış cevap’ diye konuştu.