Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan’da

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in stratejik öneme sahip Pakistan ziyareti bugün başladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Pakistan’da

Pakistan Ulusal ve Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bugün başlayan Pakistan ziyaretinin stratejik öneme sahip olduğunu, iki ülke arasında hayata geçirilmesi planlanan projelerin Pakistan’ın ekonomik kaderini değiştireceğini söyledi. 

Sertaç Aziz, bu sabah Pakistan’a gelen Nur Han Askeri Üssü’nde Pakistan Cumhurbaşkanı Memnün Hüseyin, Başbakan Navaz Şerif, kabine üyeleri ve silahlı kuvvetler komutanları tarafından karşılanan Şi’nin ziyaretine ilişkin olarak AA muhabirine değerlendirmede bulundu. 

Sertaç Aziz, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’nin ziyareti sırasında 45 miyar dolar değerinde 55 anlaşma imzalanacağını, bunların büyük bölümünün enerji ve altyapı alanlarını içereceğini söyledi.

Aziz, Şi’nin ziyaretinin Pakistan ile Çin arasındaki ekonomik ilişkiler açısından büyük önem taşıdığını, ziyaret sırasında Gwadar’da bir havaalanı projesinin temel atma töreninin yapılacağını belirtti. 

Sertaç Aziz, Şi’nin ziyareti sırasında ayrıca Çin’in Kaşgar bölgesine uzanacak karayolunun inşası konusunun ele alınacağını ifade ederek, tüm bu projelerin 10 yıl süreceğini, bunun da her yıl Pakistan’a yapılacak 4 milyar doların üzerinde mali yatırım anlamına geldiğini kaydetti. Aziz, “Bu, ülkenin ekonomik kaderini değiştirecek” dedi.

Pakistan Ulusal ve Dış İlişkiler Danışmanı Aziz, “Pakistan-Çin ekonomik koridoru, Belucistan eyaletinden başlayarak Pencap, Sind ve Hayber-Paktunhva eyaletlerinden geçecek. Küçük ekonomik alanların kurulmasıyla ülkede inşaat sektöründe büyük iş fırsatları yaratılacak, demir ve çimento sanayi gelişecek” diye konuştu. 

Pakistanlı emekli Tuğgeneral Zülfikar Gorsi de Çin’in ticari gemilerinin uzun mesafeler katederek Körfez bölgesine ve Avrupa ülkelerine ulaştığını hatırlatarak, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adalar konusunda komşularıyla yaşadığı anlaşmazlığın, ABD liderliğindeki ittifak tarafından Çin’in deniz yollarının engellenmesine neden olabileceğini belirtti.

Şu anda savunma analisti olan Gorsi, Gwadar’da bulunan liman ile yapılacak havaalanının, Çin’in ithalat ve ihracat masrafını azaltmasının yanı sıra güvenliğini de sağlayacağını söyledi.

Pakistan’ın tanınmış ekonomik uzmanlarından Abid Süleri ise Çin-Pakistan ekonomik koridorunun, Pakistanve Afganistan’da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını, iki ülke için kazançlı bir gelişme olacağını ifade etti. Süleri, “Çin ticari gemileri dar geçitlerden açık okyanuslara ulaşıyor. Bu projenin hayata geçmesiyle Çin, Pakistan üzerinden Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kestirmeden varan bir yola sahip olacak” dedi.

Belucistan İçişleri Bakanı Serfaraz Bugti de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin-Pakistan ekonomik koridoru projelerinde çalışacak Çinli inşaat işçilerinin güvenliğinin sağlanmasından 10 bin güvenlik personelinin sorumlu olacağını açıkladı. Bugti, “Federal hükümet, Çinli inşaatçıların güvenliği için 10 bin güvenlik personelinden özel bir gücün oluşturulmasına karar verdi” diye konuştu.

Gwadar’da havaalanı inşaatının başlamasıyla Belucistan eyaletinde terör saldırılarında artış gözlenmişti. 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pakistan’daki temasları kapsamında yarın parlamentoda yapılacak ortak oturumda konuşacak, Şi’ye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenecek törenle Pakistan Devlet Nişanı verilecek.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X