3. Küresel Açık Toplumlar Forumu’na katılmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Gül’e Azerbaycan Diplomasi Akademisi (ADA) tarafından Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkılar nedeniyle fahri doktora unvanı verildi. Gül’e fahri doktora unvanı verilmesi dolayısıyla üniversitede düzenlenen törene Rektör Hafız Paşayev, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Azerbaycanlı milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Gül, burada üniversitenin öğrencileriyle yaptığı söyleşide, Kafkasya’da güvenlik ve istikrar sorunu bulunduğunu belirterek, sorunun en büyük nedenlerinden birinin Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin işgal altında bulunması olduğunu belirtti. İşgal durumunu “kabul edilemez” şeklinde niteleyen Gül, bu durumun en kısa süre içinde sona ermesi için herkesin üzerine düşen görevler bulunduğunu ifade etti.
Gül, sorunun çözümünün sadece Kafkaslara değil geniş bir bölgeye barış ve istikrar getireceğini ifade ederek, “Minsk Grubu’nun 20 yıldır yaptığı çalışmalar tatmin edici değildir. Çifte standartlar görüyoruz. Dünyanın konuya olan cılız tepkisi işgalin devamına fırsat vermektedir” dedi.
Ukrayna’nın işgalinden sonra ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya yaptırımlar uyguladığını hatırlatan Gül, Azerbaycan topraklarının işgal altında bulunması karşısında hiç yaptırım yapılmamasının uluslararası hukukun güvenilirliğini azalttığı uyarısında bulundu.
Gül, İran ve Batı ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerdeki son gelişmelere değinirken de bunun olumlu karşılanması gerektiğini ifade etti. Gül, görüşlerini şöyle dile getirdi:
“İran’la dünya arasındaki gerginliğin sona ermesi her şeyden önce İran’ın lehinedir. İran, zengin ülke olmasına rağmen teknoloji noksanlığı yaşıyor. Petrol ve doğalgaz zengini bir ülke teknoloji yetersizliği nedeniyle doğalgaz ihraç edemiyor. Gerginliğin diplomatik yollarla çözülmesi herkesin takdir etmesi gereken bir husus. Ümit ederiz ki elde edilen netice bütün Ortadoğu’da nükleer silahların arındırıldığı bir bölgenin ortaya çıkmasına yol açar. Birinde nükleer silah varsa diğerinde de olması kaçınılmazdır.”
11. Cumhurbaşkanı Gül, Ukrayna krizi hakkında ise Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizin Soğuk Savaşı yeniden başlattığını söyledi. Bunun büyük kriz olduğuna vurgu yapan Gül, “Kırım’ın ilhakı uluslararası hukuka aykırıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden birisinin uluslararası hukuku görmezden gelmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Bu aslında dünya sisteminin çökmesine yol açacak bir şeydir” şeklinde konuştu.