GÜRHAN ADANA
Türkiye’nin, yetiştirilen ürünlerinin verim ve kalite bakımından en önemli bölgelerinden biri olan Yenişehir Ovası’nda yavaş yavaş sezonun sonuna geliniyor. Mart ayında bezelye ekimiyle 2017 sezonuna merhaba diyen çiftçiler, önümüzdeki günlerde kırağının düşmesiyle tarlalardan çekilecekler.
Bu yılki tarımsal faaliyetleri değerlendiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin çifte darbe yediğini belirtti. Aktaş, ‘Aşırı sıcaklar nedeniyle ürünlerde rekolte düştü. Piyasaya ürünün az sunulması nedeniyle fiyatların yükselmesi beklendi. Ancak, bu beklenti de gerçekleşmedi. Bu sezon, alışılmadık gelişmeler yaşandı’ dedi.
Tarım ürünlerinin satışında piyasa koşulları kadar hava koşullarının da etkili olduğunu ifade eden Aktaş, “Aşırı yağış, sıcağa bağlı nem ve hastalık gibi etkenler yüzünden belirli oranlarda verim kayıpları yaşanır. Rekoltenin azalmasıyla ürünün değeri artar. Bu bildik kural bu sezon bozuldu” diye konuştu.
BEKLENEN KAZANÇ OLMADI
Çiftçinin yetiştirdiği ürünlerin çoğundan beklediği kazancı sağlayamadığını anlatan Aktaş, şunları kaydetti: ‘Çerezlik ayçekirdeği 4 ile 6,5 TL arasıda değişen fiyatlardan satılırken, yağlık ayçekirdekleri ise içerdikleri yağ miktarına göre 2 TL’ye kadar alıcı buldu. Kapya biber yetiştiricileri bu ürünün kilosundan 80 ile 120 kuruş arasında değişen fiyatlardan müşteri buldular. Çiftçinin satış fiyatlarından memnun olduğu bir diğer ürünse salçalık domates oldu.’
Çiftçiyi hayal kırıklığına uğratan ürünlerin başında biber çeşitlerinin geldiğini ifade eden Aktaş, rekolte kayıplarının yanı sıra fiyatlardaki anormal düşüşlerin yaşandığına dikkat çekti. Aktaş, şunları kaydetti: “Biber çeşitleri sezon başında 2 TL’ye satılırken, 2 hafta sonra fiyatları 50 kuruşa kadar düştü. 1 hafta önce hasadına başlanan ve sıcaktan etkilenmeyen 2. el biber çeşitleri ise 120 kuruşa kadar alıcı buluyor. Yenişehir Ovası’nda çarliston, dolma, Demre, sivri, sarısivri, kılsivri, kaypa ve Şili türü biberlerin yetiştiriliyor ve ihracatçı firmalar aracılığıyla, Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR’larla gönderiliyor.’
Sıcağın etkilediği bir diğer ürünün taze fasulye olduğunu söyleyen Aktaş, geçen yıl 1,5 ton ürün alınan tarlada bu yıl rekoltenin 800 kiloya kadar düştüğünü dile getirdi. Aktaş, satış fiyatı 3 TL’ye kadar çıkan taze fasulyenin bugünlerde 1 TL ile 120 kuruş arasında değişen fiyatlardan ancak satılabildiğini kaydeden Aktaş, kuru soğanın geçen yıl olduğu gibi 50 kuruştan alıcı bulabildiğini sözlerine ekledi.