Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ekonomiyi yakinen takip ediyoruz. Ekonomide olağanüstü bir durum söz konusu değildir. Ekonomi Koordinasyon Toplantısı sürekli yapılan bir toplantıdır. İlgili kurumların bütün yetkilileri, Merkez Bankası, diğer kurullar hepsi bir araya gelir, ekonomi yönetimiyle birlikte kararlar alınarak devam edilir.” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, “Erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenleme” ile ilgili olarak da, “Bu yapılan düzenleme bir ihtiyaca binaen, Türkiye’de fiilen var olan bir uygulamadan, törelerden kaynaklanan vesaire birtakım uygulamalardan kaynaklanan gerekçelerle gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır. Bunun altını çizerek ifade etmek isterim, kapsamayacaktır da. Bu konuda eğer CHP ve MHP’nin başka teklifleri varsa bu teklifleri de değerlendirmeye açık olduğumuzu ifade ediyoruz.” dedi.
İsrail’de, Mescid-i Aksa’da ve diğer camilerden ezan okunmasıyla ilgili kısıtlamanın gündeme getirilmesinin hiçbir bakımdan kabul edilebilecek bir durum olmadığını belirten Kurtulmuş, “İnanç, din, vicdan özgürlüklerine bütünüyle aykırı olan bir durumdur.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de veri güvenliğinin sağlanması çalışmaları
Kurtulmuş, “Türkiye’de veri güvenliğini sağlayacak, veri merkezlerinin Türkiye’de olması projesi hızlandırılacaktır. Bu, aynı zamanda veri güvenliğinin sağlanmasının ötesinde, yerli, milli yazılımın güçlenmesi bakımından da Türkiye ekonomisine ve Türkiye’nin teknolojik altyapısına önemli bir katkı sağlayacaktır.” dedi.
“Kırmızı et ithalatına izin verilecek”
Numan Kurtulmuş, “2017 yılında kırmızı et üretiminde sıkıntı çekilmemesi için 2017 yılında da yeteri miktar, ihtiyacı karşılayacak kadar, Et ve Süt Kurumu tarafından hayvan alınması, kırmızı etin sağlanması bakımından ithalata izin verilmesi prensipte kararlaştırılmıştır.” bilgisini verdi.
“Okul çevreleri kameralarla gözlenecek”
İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde de okulların emniyetinin sağlanması konusunun Bakanlar Kurulu’nda ele alındığını anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Asayiş olaylarının önlenmesi bakımından kamera sistemleriyle, güvenli okul çerçevesinde, okullarımızın hepsinin çevresi gözlenecek, ilgili emniyet birimleri de seyyar birtakım emniyet unsurlarıyla, bu binaların etrafında ortaya çıkabilecek hassas durumlara müdahale edebileceklerdir.”
“Şanghay İşbirliği’nin zaten gözlemci ülkesiyiz”
“Şu anda Şanghay İşbirliği’nin zaten gözlemci ülkesiyiz.” diyen Kurtulmuş, “Orada yapılacak olan, herhangi atılacak olan bir adım Türkiye’nin başka bölgelerle olan ilişkisini ortadan kaldıracak anlamına gelmez. Bu, Türkiye’nin elindeki imkanın bir tezahürüdür. Gelişmeleri zaman içerisinde göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa çalışmaları
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Milliyetçi Hareket Partisi bir karar verecek, son noktayı koyacak, ondan sonra 330 aşılacak olduğu anlaşıldığı takdirde tabii ki hızlı bir şekilde konu Meclis gündemine getirilecektir.”
ÖTV düzenlemesi
“Araç fiyatlarında ÖTV artışı öngörülüyor mu?” şeklindeki bir soruya ise Kurtulmuş, “ÖTV ile ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulu yetkisine devredilmesiyle ilgili yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçti, henüz Cumhurbaşkanımızın onayından geçmedi. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın onayından geçmesinden sonra yasalaşmış olacak. Yasalaştıktan sonra da ÖTV oranlarının hangi ürünlerde ne olacağıyla ilgili Maliye Bakanlığımız bir çalışma yapacak. Maliye Bakanlığımız bu çalışmasını Bakanlar Kuruluna getirecek, Bakanlar Kurulu kararıyla Maliye Bakanlığının ortaya koyduğu teklif kabul edilir, hangi, ne şekilde kabul edilirse, kabul edildiği şekliyle de kesinleşmiş olacak.” yanıtını verdi.